Разрешиха загадката на шапките на статуите на Великденските острови

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 юни 2018 в 00:06 22862 0

Кредит Sean Hixon/Penn State

Някои от гигантските статуи на Великденския остров имат особено странни шапки. Не само че тези шапки са изработени от червен камък от кариера от другата страна на острова, но и изглеждат добавени, след като статуите са издигнати. 

Сега вече са намерени доказателства от археолози от Университета на Пенсилвания как всъщност тези 13-тонни шапки "пукао" са се изкачили върху 4-метровите статуи, съобщава ScienceAlert.

"Много хора имат идеи, но ние сме първите, които идват с идея, която използва археологически доказателства", заяви за ЕurekАlert Шон Хиксън (Sean W. Hixon), студент по антропология в Университета на Пенсилвания.

Sean Hixon/Penn State

Островът е заселен за първи път през 13-ти век от полинезийски моряци. Те изграждат тези гигантски скулптури от вулканичен туф.

Предишни изследвания от професорът по антропология Карл П. Липо (Carl P. Lipo) от Университета Бингхамтън и Тери Хънт (Terry Hunt), професор по антропология и декан на Университета в Аризона, установяват, че статуите, които могат да достигнат до 10 метра височина и  81 тона, са преместени на мястото им по добре подготвени пътища, използвайки люлеене, подобно на начина, по който местим хладилник.

"Статуите са преместени по начин, използващ прости физически процеси по начин, който е елегантен и забележително ефективен", заяви Липо. Не всички статуи са стигнали до окончателните им места, а падналите или счупените показват, че за да се преместят, статуите са били издълбани така, че се навеждат напред и по-късно се изравнят при окончателното им наместване.

Преместването на статуите НЕ е станало така.

Както е описано подробно в Journal of Archaeological Science, новото изследване потвърждава, че шапките са поставени върху статуите след издигането им, най-вероятно след като са били претъркаляни в сурова форма от кариерата до статуите и след това се издълбават на място. 

Sean Hixon/Penn State

Използват се рампи, за да се издигнат 13-тонните шапки до нивото на главата. Въпреки това, фотограметрията и високотехнологичните 3D изображения показват вдлъбнатините на основата на шапките, което навежда на мисълта, че те не биха могли просто да бъдат поставени  на място, поради ръбовете на вдлъбнатината на шапката. По-скоро според изследователите шапките са били обърнати върху статуите.

Преди това шапката трябва да бъде променена до окончателната си форма, което включват второ, по-малко цилиндрично парче отгоре.

Шапките могат да се завъртят на 90 градуса като се повдигнат с малки дървени лостове или рампата да се отстрани леко, така че да се завърти. Тогава шапката просто ще се завърти по ръба си и ще отиде на мястото си.

Изследователите твърдят, че шапките са търкаляни до дългите рампи до върха на правата статуя с помощта на система навити въжета, подобно на издиганата бъчва на схемата долу. Това позволява да се повдигат тежки предмети на рампи с относителна лекота. Изследователите изчислиха, че целият този процес ще изисква по-малко от 15 работника.

"Транспортните уравнения на базата на Нютоновата физика, оценките на човешката сила и оценките на височината на моаи [статуите] и масата на пукао потвърди, че транспортирането нагоре на пукао с търкаляне по рампа е физически осъществимо с 15 или по-малко човека", пишат изследователите, "дори и в случаят на най-тежкото пукао (около 13 тона). "

Защо обаче са положени всичките тези усилия остава неясно. Повечето изследователи смятат, че шапките се използват за разграничаване на статуите или да се покаже силата на дадена статуя. Но едно нещо е сигурно - поставянето на шапките не е било лесна задача, така че трябва да са имали някакво наистина важно значение. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !