29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разсекретиха материали на ядрените тестове на САЩ (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 март 2017 в 14:03 109170

По молба на учени от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор правителството на САЩ разреши разсекретяването на около 750 клипа на тестове на ядрени оръжия в рамките на мащабен проект за търсене и възстановяване на подобни записи.

През периода 1945-1962 САЩ е провел 210 ядрени опити в атмосферата, които са заснети от различни ъгли с многобройни камери, улавящи всяко събитие с около 2400 кадъра в секунда, отбелязва сайтът на лабораторията.

За последните пет години екип от филмови специалисти, архивисти и разработчици на софтуер, ръководени от физикът Грег Спрингс (Greg Spriggs) от лабораторията Лорънс Ливърмор (LLNL) търсят, сканират, повторно анализират и разсекретяват филми на ядрени опити. Целта на мисията е да се запази съдържанието на филмите, преди да бъдат изгубен завинаги и да се осигурят по-добри данни след ерата на тестовете за учените, които използват компютърни симулации, за да удостоверят, че застаряващото американско ядрено оръжие остава безопасно, сигурно и ефективно.

Към днешна дата, екипът има на разположение около 6500 от очакваните 10 000 филма, създадени по време на атмосферните тестове. Около 4200 филми са били сканирани, 400-500 - повторно анализирани и около 750 са били разсекретени. Първата серия разсекретени филми на тестове, обработени от лабораторията са публикувани в плейлиста на LLNL в YouTube.

Първият ядрен тест се провежда на 16 юли 1945 в САЩ. По-малко от 2 месеца по-късно две атомни бомби бяха пуснати над японските градове Хирошима и Нагасаки. От тогава нито една атомна бомба не е използвана като оръжие.

Въпреки това са проведени хиляди тестове на ядрени оръжия, предимно от СССР и САЩ по време на Студената война.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.