Разцвет на популацията на вълците в Чернобилския "резерват" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 юли 2018 в 09:06 8542 0

Снимки от фотокапан на вълци в Чернобилската забранена зона. Frontiers in Ecology and the Environment.

Сивите вълци от радиоактивната забранена зона около мястото на ядрената авария в Чернобил сега се разпространяват и извън нея, открива ново проучване.

Вълците процъфтяват не поради някаква мутантна суперсила, а защото радиоактивната зона действа в момента като резерват на дивата природа, добавят изследователите в наскоро публикувана статия в European Journal of Wildlife Research.

През 1986 г. експлозия унищожава реактор в атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, освобождавайки около 400 пъти повече радиоактивни отпадъци от атомната бомба, която падна върху Хирошима, според Международната агенция за атомна енергия. 

След това властите обявиха условна 30-километрова "забранена зона" около реактора, в която все още е забранено да живеят хора, въпреки че сега е отворена за туристи.

Многобройните разследвания на въздействието на радиоактивността върху околната среда в Чернобил показват противоречиви резултати. Докато някои проучвания установяват, че местната дива природа е пострадала, други откриват доказателства, че дивата природа процъфтява, вероятно защото забранената зона - лишена от хора - "се е превърнала де факто в природен резерват", пише за Live Science водещият автор Майкъл Бърн (Michael Byrne), еколог от Университета на Мисури, Колумбия.

Сивите вълци са в особен разцвет в забранената зона "с гъстота на популацията в зоната оценена до 7 пъти по-плътна от тази в околните резервати", заяви Бърн. Като се има предвид тази висока гъстота на популацията, изследователите очакват някои вълци, родени в зоната, да се разпръснат в околните райони, "тъй като една област не може да изхрани толкова много големи хищници", подчертава Бърн.

Сега, за първи път, "проследихме един млад вълк, който определено напуска забранената зона", съобщи Бърн.

Учените проследяват 14 сиви вълци в белоруския район на забранената зона - 13 възрастни над 2 години и един млад мъжки на възраст от 1 до 2 години - чрез GPS яки.

"Нито един вълк не свети - всички имат четири крака, две очи и една опашка", отбелязва Бърн.

Изследователите установяват, че докато възрастните вълци остават в рамките на зоната, младежът прекарва времето си далеч извън границите ѝ. Младият вълк непрекъснато се отдалечава от родния си район в продължение на около три месеца след като учените започват да проследяват придвижването на вълците. В продължение на 21 дни животното е на около 300 километра извън забранената зона.

Пътят на движение (определен с GPS) на вълците с GPS яка в забранената зона на Чернобил, 3 ноември 2014-29 август 2015 г. Датите на фигурата илюстрират началото на разпространението.

Поради неизправност в GPS яката на младия вълк изследователите не успяват да определят дали в крайна сметка се е върнал в забранената зона или е останал извън нея за постоянно. Все пак "бе страхотно да видим, че вълкът е отишъл толкова далеч", коментира Бърн.

Тези открития са "първото доказателство за вълк, който излиза отвъд забранената зона", заяви Бърн. "Вместо да бъде екологична черна дупка, забраненият район в Чернобил може всъщност да действа като разпространител на дивата природа, който помага на други популации в региона. И тези констатации може би не важат само за вълците - разумно е да се предположи, че подобни неща се случват и с другите животни".

Въпросът, който тези констатации повдигат, "е дали животните, родени в забранената зона, са носители на мутации, които биха разпространили в околността, защото когато се каже Чернобил, първото нещо, което хората се сещат, са мутациите", отбелязва Бърн. Въпреки това, "нямаме доказателства, които да подкрепят това твърдение. Това е интересна област за бъдещи изследвания, но не е нещо, за което трябва да се тревожим".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !