28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разцветът на животинския свят в зоната на Чернобил, заснет с видеокамери

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 април 2016 в 09:39 472715

Повече от 30 години след изключването на централата зоната около Чернобил се превърна в естествен природен резерват. Оказа се, че за много диви животни радиацията не е толкова страшна. Когато го няма най-страшният хищник - човекът - почти всички видове животни са увеличили броя си.

За разцвета на фауната в Чернобилската зона бе съобщено и по рано, но изводите тогава бяха направени въз основа само на преброяване на броя на следите. Сега биолозите за първи път провеждат мащабен експеримент на специалисти от Университета на Джорджия със скрити камери в Чернобилската зона, съобщава сайтът на университета.

Изследването е публикувано на 18 април 2016 г. в списание Frontiers in Ecology and the Environment.

Инсталирани са 30 камери на територията на радиационно-екологичния резерват Полесье, който обхваща площ от 2162 км2 на територията на Беларус. Проучването е продължило пет седмици. Камери са били на 94 места по целия резерват, като на всяка позиция отстават по една седмица.

Камерите се скиват под дърво или храсти и като се поставя мазнина за привличане на животните. Разстоянието между камерите е повече от 3 км, за да не попада един и същ екземпляр пред обектива за едно и също денонощие.

Учените документират всички животни, появили се пред камерите и честотата на техните посещения.

За времето на проучването са записани 14 различни животни. На снимките горе се забелязват златка, бизон, язовец и дива свиня.

Най-често пред камерите се появяват вълци, диви свине, лисици и еноти. Всички тези видове са регистрирани дори в най-замърсените райони в Чернобилската зона.

Експериментът потвърди по-ранните предположения за голямото разнообразие от видове в Чернобилската зона, както и факта, че нивото на радиация не се отразява на разпространението на животните.

Животните се чувстват прекрасно без хора, а радиацията като че ли не им пречи.

"Не открихме никакви доказателства в подкрепа на идеята, че популациите страдат в силно замърсени райони", заяви от Джеймс Бийзли (James C. Beasley), водещ автор на изследването. "Това, което открихме е, че тези животни се намират в местообитания, които им осигуряват нещата, от които се нуждаят, храна и вода."

Биолозите казват, че при облъчване в 10-35 пъти по-високи от нормалните, животни живеят по-кратко и оставят по-малко потомство, но това не е толкова опасно за тях, както човешкото присъствие. Един нагледен експеримент е, че заселените през 90-те години група застрашени коне на Пржевалски не само са оцелели, но и са се умножили.

Кон на Пржевалски в Чернобилската зона.


+ 5
- 1
Видът homo sapiens sapiens е убийствен за планетата вирус. Обаче няма шанс да бъде заличен превантивно. Той ще се самоунищожи чрез размножаване.
+ 18
- 4
#r00t
Не е бизон а зубър, но американците които са правили изследването са малко неграмотни.
r00t
Рейтинг : 12603
22.04 2016 в 02:27 3
+ 9
- 18
Яка мутация - щом чак и бизони има вече..;-)
+ 92
- 3
Какъв е извода ? Навсякъде става по-добре, като няма човеци.
Танг
Рейтинг : 11300
21.04 2016 в 13:28 1
+ 103
- 2
От човека по-страшно нЕма.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.