Редки кадри на застрашения от изчезване балкански рис

Наука OFFNews Последна промяна на 20 юни 2017 в 11:00 17182 3

Снимка: Panajot Chorovski

Първите от десет години снимки на малко на див балкански рис дават надежда за оцеляването на този критично застрашен от изчезване вид. На свобода са останали по-малко от 50 котки в планините на Западните Балкани, съобщава New scientist.

Снимките са направени в националния парк Маврово в Македония, което показва, че е много вероятно да има здрава репродуктивна популация там. Те са заснети благодарение на поставена GPS-яка около врата на женски рис, наречен Мая, през февруари тази година - първата женска от вида, която носи подобна яка.

Сега македонските учени се надяват, че когато нейното пале порасне достатъчно, на около 10 месеца, ще успеят да поставят яка и на него. Те обаче се опасяват, че рисчето може и да не оцелее. Болести, недохранване и пътни инциденти са сред главните заплахи за младите рисове.

"Това е добра новина, защото потвърждава, че все още има възпроизвеждащи се животни от тази популация", коментира Джон Дъръс Линел (John Durrus Linnell) от Норвежкия институт за естествени изследвания, който си сътрудничи с Македонското екообщество по програма за възстановяване на балканския рис, стартирала през 2006 г.

"Когато този проект започна преди повече от 10 години нямаше никакво истинско доказателство, че популацията все още съществува", обяснява ученият. "Оттогава екипът е събрал стотици снимки на рисове в Македония и Албания, включително доказателства за размножаване", допълва той.

Копулацията на критично застрашени видове е винаги добра новина, коментира и Илзе Щорк (Ilse Storch) от Университета във Фрайбург. "Изчезването на водещ хищник е - от екологична гледна точка - винаги голяма загуба, защото в една завършена, функционираща екосистема, водещите месоядни животни имат значителни функции", обяснява тя.

Снимка: Panajot Chorovski

Рисовете са изправени пред намалялане на местообитанията, незаконен улов и убийства от страна на фермери, чийто добитък се случва да попада под техните атаки. Само преди няколко години малко на рис беше убито с камъни от местен овчар в Албания - това беше и последното доказателство за наличие на малки на рис.

Най-голямото предизвикателство пред природозащитниците, борещи се за запазване на вида, е малкият размер на популацията и малкият брой на оцелелите палета, обяснява Марике Брикс (Mareike Brix) от организацията EuroNatur, която вече десет години работи съвместно с балканските си партньори. "Само 25% от всички родени котета достигат зряла възраст", отбелязва Брикс.

Снимка: Panajot Chorovski

"Успехът на целия проект се базира основно на добра воля и сътрудничество, което Македонското екообщество има с местните хора и сътрудници, предимно ловци, лесничеи и животновъди", обяснява Диме Меловски от организацията. "Някои от ловците са силно ангажирани в наблюдение и са заинтересувани в оказването на помощ при събирането на научни данни", допълва той.

Но дори ако ловният район на рисовете бъде възстановен, което да даде шанс за оцеляване на популацията, все още има редица други проблеми за преодоляване. Един от тях е свързаността на местообитанията. "Необходимо е трансгранично сътрудничество, тъй като малките балкански държави не могат да поддържат жизнени популации от рисове", обяснява Меловски.

Александър Петрович от Центъра за защита и проучване на птиците от Подгорица, Черна гора, изтъква, че през изминалите четири години неговите екипи не са успели да заснемат нито един рис с поставените камери по местообитанията на вида. Последният засечен екземпляр е от 2002 г. - заснет след като е бил застрелян.

Снимка: Panajot Chorovski

Това, което е настина необходимо, за защита на рисовете, е прилагане на закона, устойчиво управление на дивите животни и защита на местообитанията при инфраструктурни проекти, коментира Мануела фон Аркс (Manuela von Arx) от Carnivore Ecology and Wildlife Management (KORA) в Швейцария, друга организация, която сътрудничи по проекта.

Тя също така предлага повишаване на осведомеността и работа с местното население, включително осигуряване на ползи за тях от наличието на рисове в околността, като например приходи от екотуризъм.

"Има да се извърви дълъг път преди бъдещето на тези местности и тяхното биоразнообразие да бъдат подсигурени", отбелязва Линел. "Но снимки като тези ни припомнят, че докато има живот, има и надежда - и това именно поддържа мотивацията на еколозите", допълва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.06 2017 в 23:36

Домашната котка е одървен парцал, в сравнение с това. Не е истина колко е силно и бързо, а уж не е голямо.
В Лайпцигската зоологическа градина виждах такова. Двама мъже го държаха за лапите и за врата, и пак едвам не отхапа един пръст на доктора. Хубаво че беше зад стъкло, освен зад мрежата.

15914

1

поп Дръвчо

20.06 2017 в 16:23

Убаво мачЕ. Лошото е че няма лесен начин да стане домашно, а за много видове това е шанс да продължат да съществуват.