Редки кадри показват как ягуар убива оцелот в конкуренция за вода (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 януари 2021 в 09:41 4353 0

Мъжки ягуар отнася тялото на оцелот край вир в биосферния резерват Maya в Гватемала. Кредит: Washington State University

Според изследователите, заснели тези редки кадри за ягуар, убил друга хищна дива котка в изолиран воден източник в Гватемала, е доказателство на конфликт, предизвикан от изменението на климата.

На снимките мъжки ягуар пристига до мястото за водопой и видимо остава да дебне около час. Той пропуска потенциално нелесна плячка, голям тапир, но когато идва да пие оцелот, ягуарът се нахвърля и ззахапвайки го за врата изнася по-малкия хищник.

Събитието, подробно описано в скорошно проучване, публикувано в списание Biotropica, е заснето в биосферния резерват "Мая" през март 2019 г., сух месец за тропическата гора, от еколози от Вашингтонския държавен университет (WSU) и Обществото за опазване на дивата природа (WCS).

„Въпреки че такива взаимодействия между два хищника може да са редки,има определени случаи, които стават все по-разпространени и един от тях е конкуренцията за водни ресурси“, коментира Даниел Торнтън (Daniel Thornton), от WSU и съавтор на статията. „Хората рядко приемат  тропическите системи за сухи, но в много части на света тропическите дъждове са изключително сезонни и с изменението на климата се очаква някои от тези тропически екосистеми да станат още по-сезонни. Колкото по-изолирани и редки стават водните ресурси, толкова по-често ще стават горещи точки на конфликт".

Изследователите заснеха редки кадри на мъжки ягуар, който убива окелот, друга хищна дива котка, в изолирано място за водопой в биосферния резервата "Мая" в Гватемала. Кредит:  Washington State University

Ягуарите, които достигат тегло повече от 90 килограма, обикновено ловуват малки животни като броненосци или пекарии. Оцелотите, също хищници, са по-малки от по-големите си братовчеди, ягуарите, те са около 8 до 20 кг и техният модел на поведения се припокрива с този на ягуарите, особено в тъмните периоди на денонощието.

Доскоро имаше само косвени улики, това е първото пряко фотографско свидетелство, на което се вижда как ягуар убива оцелот.

„Тези драматични изображения от фото капан показват яростната конкуренция на представители на дивата природа за ценни ресурси като водата“, коментира Рони Гарсия-Анлеу (Rony García-Anleu) от програмата на WCS за Гватемала и съавтор на изследването. „За съжаление, заради климатичните промени свързаните с тях засушавания се очаква да зачестят, което означава, че предстоят тежки времена за дивите животни, чието оцеляване зависи от водоемите“.

Изследователите са поставили камери на 42 места за водопой в района през 2018 и 2019 г. През сухия сезон на 2019-та само 21 са имали вода и нито един от тях не е бил на по-малко от 10 км  от този конкретен водопой. На същото това отдалечено място учените записаха също и битка между два ягуара и ягуар, опитващ се да атакува млад тапир. Те също така отбелязаха, че седем различни ягуара са посещавали този водоем, което е необичайно за вид, който обикновено избягва връстниците си и се придържа към собствената си територия.

"Гората на маите" е една от 5-те големи горски масиви на Мезоамерика, простираща се от Мексико до Колумбия, обхващаща общо три пъти по-голяма площ от Швейцария. Всичките 5 големи гори са трансгранични и представляват най-критичните местообитания на Мезоамерика за ягуари и други диви животни и осигуряват чист въздух и вода, а също и препитание за пет милиона души.

Справка: “When waterholes get busy, rare interactions thrive: Photographic evidence of a jaguar (Panthera onca) killing an ocelot (Leopardus pardalis)” by Lucy Perera‐Romero, Rony Garcia‐Anleu, Roan Balas McNab and Daniel H. Thornton, 28 December 2020, Biotropica.

DOI: 10.1111/btp.12916

Източник: Climate-Change-Induced Conflict? Rare Footage Captured of Jaguar Killing Ocelot at Waterhole, scitechdaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !