Редки кадри показват новородено на гърбат кит само 20 минути след раждането му (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 февруари 2019 в 13:39 8076 0

Изследовател, занимаващ се с изучаване на китове и делфини, успя да заснеме изключително рядко явление през януари - бебе на гърбат кит, плуващо с майка си, по-малко от 20 минути след раждането, разказва ScienceAlert.

Американският учен Ларс Бейдер (Lars Bejder) заснема гърбатия кит край брега на остров Мауи, благодарение на съобщението на един от местните организатори за наблюдения на китовете и който му разказал, че неговата група е забелязала някаква активност във водата и много кръв.

Когато Бейдер стига до мястото, вижда бебето с майка си.

За да се доближи до китовете, без да ги смущава, използва един незаменим инструмент за въздушни снимки - дрон.

Биологът отбелязва, че плавниците му изглеждат меки, а майката все още има кръв от раждането, така че малкото се е родило не повече от 20 минути преди това.

За разлика от рибите, морските бозайници, като например делфините и китовете, раждат живи малките си след сравнително дълъг период на бременност (също като хората). Гърбатите китове са бременни 11 месеца и хранят бебетата си с майчиното мляко в продължение на 5-7 месеца, преди да бъдат отбити.

Малките обикновено се раждат с опашката напред, за да не се удавят по време на процеса. Веднага щом малкото се появи изцяло, майката трябва да го побутне на повърхността, за да може да направи първото си вдишване. Ако всичко върви добре, възрастните китове могат да доживеят до около 50 години.

Гърбатите китове се срещат навсякъде из Световния океан. Те не са застрашен вид. След забраната за риболов на тези китове в средата на 20-ти век, тяхната популация се възстановява.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !