Редки снимки на млада птицечовка в природата

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 декември 2018 в 00:00 9400 0

Птицечовките са известни като изключително срамежливи, но тази малка птицечовка е любопитна, за късмет на двама фотографи, които я уловиха в обектива си и споделиха в Australian Geographic.

Птицечовките (Ornithorhynchus anatinus), са може би най-странният бозайник. Те са отровни, имат човка, снасят яйца и кърмят малките си. Ендемичен вид са за Източна Австралия. 

В дивата природа те рядко се показват пред и това бе шансът на двама фотографи - Лари Далтън и Лаура Ромин (Laura Romin & Larry Dalton), които споделят своя опит тук (вижте снимките по-долу):

"Нашата страст, като фотографи и биолози, е да наблюдаваме и заснемаме свободно дивата природа по света. През септември 2014 г. бе първото ни пътуване, за да заснемем живописната дива природа на Австралия”. 

Открихме, че птицечовките обикновено се крият в потоци, реки и езера и вирове, обаче тяхната срамежливост направи фотографирането им предизвикателство. Птицечовките рядко излизат на сушата, с изключение на леговището. Вировете и езерата са най-добрите места за наблюдение рано сутрин или вечер, което направихме няколко пъти.

Търпеливостта ни се отплати и се появи млада птицечовка, преодоляла срамежливостта си да позира. Толкова ѝ хареса да ни наблюдава, че изскочи от водата на мокрите скали само на 5 метра от нас и се загледа в нас няколко минути. Тя повтори това необичайно поведение повече от няколко пъти и на няколко различни скали".

Младата птицечовка захласнато и със страхопочитание гледа хората.Тя се търкаля и енергично драска с крака - и изглежда, че се чувства много комфортно в присъствието на хората.

"След около час друга по-голяма птицечовка, вероятно майка ѝ, доплува от съседния басейн и даде беззвучен сигнал (най-малко никой не го чу) и младежът се присъедини към нея в другия басейн, като и двамата изчезнаха в леговището си. Това преживяване бе удивително и напълно неочаквано".

Младата птицечовка изкача от водата, за да наблюдава фотографите. (Кредит: Laura Romin & Larry Dalton / Wildlife Reflections Photography)

Младата птицечовка плува в дълбокия вир след изкачване на фураж. (Кредит: Laura Romin & Larry Dalton / Wildlife Reflections Photography)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !