Реконструираха лицето на мумия на 3 500 години и разкриха как е била балсамирана

Антония Петрова Последна промяна на 23 юни 2017 в 07:35 12956 0

Снимка: Francesca Lallo

Международен екип изследователи реконструира лицето и мозъка на египетска мумия на 3 500 години. Тяхното разследване също така разкри нова информация относно това как тялото е било подготвено за мумифициране, осветлявайки погребалните ритуали за човек извън кралското семейство, съобщава Live science.

Останките, представляващи добре запазена глава и каноп с вътрешните органи, са принадлежали на Небири - египетски сановник, който е живял при управлението на фараон Тутмос III (1479–1425 пр.н.е.). Мумията на Небири стана известна преди две години, когато беше диагностицирана като най-старият случай в света с хронична сърдечна недостатъчност.

Небири е бил началник на конюшните на фараона. Предишни проучвания на мумията са показали, че е починал от остра сърдечна недостатъчност на възраст между 45 и 60 години. Погребан е в Долината на кралиците, но гробницата му е била разграбена като само мумията е останала незасегната.

Откриването на главата е от огромно значение, тъй като тя е рядък пример за изпълнението на погребалните обичаи за хората от елита, но извън кралското семейство. Докато с годините египтолозите са се сдобили с добри познания за погребалните процедури при мумиите на кралете и кралиците от 18-тата и 20-тата династия благодарение на радиологични проучвания, то има малко данни за точните процедури, прилагани за хора извън кралското семейство от същото време.

Новото проучване, публикувано в списание Forensic Science, Medicine and Pathology, дава възможност на учените да подобрят своите познания за тези погребални пратики и да потвърдят общественото положение на началника на конюшните като част от елита по време на 18-тата династия.


Снимки: Philippe Froesch

"Учените наблегнаха върху употребата на методи от съдебна медицина както при определянето на това как може да е изглеждал, така и върху техниките за мумифициране и как могат да бъдат сравнени с тези при други хора от същия период", обяснява водещият автор на проучването Робърт Лойнс (Robert Loynes) от Университета в Манчестър.

Главата на Небири е подложена на компютърна томография, за да бъде разследван вида на третирането, което е получил по време на мумификационния процес. С данните от компютърната томография учените след това извършват лицева реконструкция като използват методите на съдебната медицина в наши дни.

При предишни проучвания на мумията е извършен биохимичен анализ на фрагменти от тъканта, използвана за обвиване на органите и главата, за да се идентифицират съставките в рецептата за балсамиране - верятно сложна смес от животински мазнини, ароматни растения и смола. 

Тези анализи, заедно с компютърната томография и лицевата реконструкция на мумията, позволяват на учените да открият няколко важни черти на мумификационните процедури, използвани в случая.

Те откриват доказателства за уникален подход по премахване на мозъка с помощта на дупка, направена в решетъчната плочка (lamina cribrosa) на решетъчната кост в основата на носа, за да бъде извлечен мозъкът от там. Учените с изненада установяват, че всъщност почти целият мозък е бил оставен на мястото си.

"Методът на проникване в черепната кухина за премахване на мозъка е един от описаните от Херодот около 450 г. пр. н. е. Идеята е да се премине през решетъчната плочка и след това да се премахне мозъка. Тук обаче, повечето от мозъка е останал недокоснат вътре в черепа, той не е бил премахнат изобщо. Ние също така открихме, че тъканите са били вкарани, обвити около останалия мозък и оставени там", обяснява Лойнс.

Превръзките всъщност изглеждат вкарани навсякъде в главата, за да я защитават и й позволят да запази външния си вид. Възможно е дупката в носа всъщност да е направена за вкарване на тъканта, а не за премахване на мозъка. Очите също са били внимателно подготвени по време на мумификационния процес - очните ябълки са били отворени, а тъканта е била вкарана вътре, за да могат да задържат сферичната си форма.

Тези мумификационни техники са подобни на наблюдаваните при други погребения на хора от елита от този период и потвърждават, че Небири е бил част от тази група от обществото.

"Работата ни потвърди, че е бил от елита и това отговаря на неговата титла като началник на конюшните. Сама по себе си това е титла от висок ранг, защото конете са били въведени в Египет точно преди 18-тата династия. Но като се сравняват мумификационните техники, е възможно да се прибави значителни по количество и тежест доказателства към това", добавя Лойнс.

Снимки: Philippe Froesch

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !