Рекордно потапяне - изследовател се спусна на дъното на Марианската падина

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 май 2019 в 00:00 18042 0

Дъното на Марианската падина; Кредит: Atlantic Productions for Discovery Channel

Изследователят и бизнесмен Виктор Весково (Victor Vescovo) се спусна на 10 927 метра в Тихия океан, подобрявайки рекорда за най-дълбокото спускане изобщо някога.

На дъното той открива разноцветни каменни структури, странни създания и повсеместния символ на човечеството - пластмасата. 

Досега само двама души успешно са се спускали до дъното на бездна Чалънджър, най-дълбоката точка на земята в южния край на Марианската падина. През 1960г. океанографът Дон Уолш (Don Walsh) става първият, успешно спуснал се в падината, достигайки 10 916 м., заедно с швейцарския океанограф и инженер Жак Пикар (Jacques Piccard)

Повече от 50 години по-късно, канадският изследовател и филмов експерт (сценарист и режисьор на филми като "Аватар" и "Титаник") Джеймс Камерън прави първото спускане на сам човек и достига дълбочина от 10 908 м. 

При последното спускане, Уолш присъства заедно с екипа на кораба, докато Весково се спуска сам в подводния съд, наречен DSV Limiting Factor. Да се достигне такава рекордна дълбочина, покрита с равни бежови наноси отнема между 3ч.30 и 4ч. От вътрешността на апарата, създаден така, че да понася екстремно налягане, изследователят прекарва часове, наблюдавайки и документирайки тихият, тъмен, почти чужд свят.

Било е студено, тихо и "много спокойно", разказва изследователят. "Бях заобиколен от огромно налягане, сгушен в безопасност в технологичния си балон." Налягането на тази дълбочина е около 1103 бара (110 316 хектопаскала), което е повече от хиляда пъти повече от налягането на морското равнище. След рекордното спускане на Весково и други членове на екипа се спускат последователно 4 пъти.  

По време на петте спускания, в дълбините те откриват червени и жълти каменисти останки, които може да са химични или бактериални, направени от хемосинтетични микроби, което означава, че те могат да превръщат въглеродсъдържащи молекули в органична материя.  

Животните, наблюдавани от спускаемия апарат; Кредит: Atlantic Productions for Discovery Channel

Те наблюдават и разнообразие от същества, малки, прозрачни и бавно движещи се. Екипът открива змиорки на дълбочина 3 000 м. и малък червей Echuria на 7 000 м. На 8 000 м. те откриват рибите Pseudoliparis swirei и гигантските мамарци Alicella species, същества около 20 пъти по-големи от обикновените мамарци. Екипът смята, че са открили и още четири нови вида мамарци, ракообразни без черупки. Единият е открит на 2 600 м. под повърхността, още един на 4 450 м. и два в най-дълбоката достигната точка. 

Там те са придружавани от прозрачни дънни морски краставици Holothurians и мамарец, наречен Hirondellia gigas. При предишни мисии е открита микропластмаса в храносмилателната система на животните и екипът събира проби за да изследва колко е. В най-дълбоката точка от планетата Весково открива и найлонова торбичка и опаковки от бонбони. 

След като прекарва часове кръстосвайки по дъното на бездната Чалънджър, събирайки видео доказателства за различни животни, геоложки образувания и човешки предмети, Весково спира за минута. 

"Честно казано, към края просто изключих двигателите, облегнах се назад в кабината и изядох един сандвич с риба тон докато много бавно се носех точно нас дъното на най-дълбокото място на Земята, наслаждавайки се на гледката и оценявайки какво постигна технически екипът," споделя Весково. "Беше много щастлив и спокоен момент за мен."

Преди да направи това спускане изследователят е достигал най-дълбоките точки на Атлантическия, Южния и Индийския океан като част от експедиция Five Deeps Expedition, която цели да достигне дъното на всеки океан на планетата. Експедицията е заснета в документалната поредица "Deep Planet", която ще се излъчва по Discovery Channel по-късно тази година.

Източник: Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !