Религиозно семейство крие фосил на ихтиозавър повече от 150 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 септември 2019 в 10:15 9058 0

Кредит pixabay

Фосил на ихтиозавър

Религиозно семейство от викторианска Англия открива и след това заравя гигантски фосил на ихтиозавър от страх, че може позицията им в християнското общество да бъде застрашена. Днес, около 150 години по-късно, семейството показва на света внушителния праисторически фосил. 

През 1850 г. семейството на производителя на ябълково бренди Джулиан Темпърли (Julian Temperley) открива фосилът от ихтиозавър в Съмърсет, Англия. Местният вестник Burnham & Highbridge Weekly News съобщава, че по това време фамилията се занимава със строителство и откриват находката, докато копаят в каменоломна.

След като отнасят фосила в дома си, семейството решава да го зарови, защото не искат да се чувстват, все едно "отричат Господ" и историята за сътворението, показвайки артефакта публично. Това се случва няколко години преди Чарлз Дарвин да публикува своя фундаментален труд за еволюцията чрез естествен подбор "Произходът на видовете". 

Темпърли си спомня, че като дете, заедно с роднини, често разравят фосила, но винаги го зариват след като го оглеждат добре. Когато равнините Somerset Levels са заляти от наводнение през зимата на 2013-2014 г., производителят на бренди решава, че е време фосилът да бъде изровен за последно.

"Винаги когато посещавах Съмърсет като дете го разравяхме и бяхме възхитени", разказва Темпърли пред Western Morning News. "Но след наводненията от 2013-14 г. осъзнахме, че не е добра идея да го оставяме погребан и реших, че сме длъжни да се погрижим за него."

Темпърли търси помощ от експерта по фосили Крис Муур (Chris Moore), за да го изкопае и почисти. Екземплярът е наистина внушителен. Изображение на така наречения Temperley Ichthyosaurus, ще присъства и върху етикета на ябълковото бренди на Темпърли. 

Ichthyosaurus, което означава "риба-гущер", е род ихтиозаври, отделна група изчезнали морски влечуги, които приличат на гущери с размера на делфин. Някои от най-ранните фосили са открити в началото на 19-ти век от английския палеонтолог и откривател маестро Мери Анинг (maestro Mary Anning). Най-големият екземпляр, открит в средата на 90-те години на 20 век е с дължина между 3 и 3,5 м, въпреки че повечето видове са по-малки.

Ихтиозаврите са едни от най-успешните видове, живели на Земята. Те заемат разнообразни ниши и са много широко разпространени, оставяйки фосилни останки по време на цялата мезозойска ера (преди 251 до 65,5 милиона години).

Източник: IFLScience - God-Fearing Family Hid Impressive Ichthyosaurus Fossil For Over A Century

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !