Реставрациите в Помпей разкриват нови забележителни находки

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 февруари 2020 в 09:51 6192 0

Кредит facebook/Pompeii - Parco Archeologico

Ярки фрески и невиждани досега надписи са измежду находките, открити по време на дългогодишна реставрация на един от най-известните археологически обекти - Помпей. 

В проекта много работници подсилват стени, поправят срутени структури и разкриват недокосвани досега части на комплекса, който е втората най-посещавана италианска забележителност, след Колизеума в Рим. 

Направени са и нови открития, в части на руините, които досега не са изследвани от съвременни археолози, които често да били жертва на иманярство през вековете. 

"Когато се правят разкопки в Помпей, винаги има изненади", разказва генералният директор Масимо Осана (Massimo Osanna).

Къщата с овошките. Кредит: facebook/Pompeii - Parco Archeologico

През октомври 2019 г. археолозите откриват фрески, изобразяващи гладиатор, изправен над ранения си победен опонент, нарисувана в таверна, която вероятно е подслонявала войните и вероятно проститутки. 

А през 2018 г. е открит надпис, който доказва, че Неапол е бил унищожен след 17 октомври 79 г. сл.н.е., а не на 24 август, както се е считало преди. И това може би не е краят на откритията.

"Ясно е, че провеждайки разкопки на места, които не са изследвани досега, откритията ще са невероятни", допълва Осана. 

Детайл от фреска. Кредит: facebook/Pompeii - Parco Archeologico

Реставрациите започват през 2014 г. и включват екипи археолози, архитекти, инженери, геолози и антрополози и са на стойност 105 милиона евро, поети до голяма степен от Европейския съюз.

Проектът стартира след като през 2013 г. от ЮНЕСКО предупреждават, че обектът може да изпадне от списъка на Световното наследство, след редица разрушения, дължащи се на лоша поддръжка.

Днес проектът вдъхва нов живот на историческия комплекс. Работниците внимателно възстановяват античните фрески, избелели от наслагваните с години слоеве прах и почистват плочките на подовете.  

"Трябва да си внимателен, за да не отнемеш прекалено много", обяснява Алдо Гида, който работи по стените на Къщата на любовниците, двуетажна жилищна постройка в комплекса, която е затворена за възстановяване след земетресение през 1980 г. "Малко по малко", добавя той с усмивка. 

Изглед от Къщата на любовниците. Кредит: facebook/Pompeii - Parco Archeologico

Голямото изригване на вулкана Везувий през 79 г. сл.н.е. опустошава древния град Помпей, покривайки всичко с вулканична пепел. Седиментите помагат много сгради да бъдат запазени в почти оригиналния си вид и вкаменяват телата на жертвите. 

Част от комплекса е затворена за посетители по време на реставрациите, включително и няколко имения - domus - фамилни сргади за висшата класа, които след това са отворени за посещения. 

Домусът Къщата с овошките показва изключително детайлни фрески на цветя и прици, докато Къщата на кораба Европа представя изображение на голям търговски кораб. 

Фреската с изображение на кораб. Кредит: facebook/Pompeii - Parco Archeologico

Въпреки че основната част от реставрациите вече са приключили, директорът на комплекса добавя, че текущите дейности по поддръжката никога няма да спрат.

"Това е град в руини", завършва Осана. "Вниманието, което му обръщаме, никога не трябва да спира".

Източник: Science alert - Photos: A Breathtaking Pompeii Restoration Was Just Revealed, With New Treasures

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !