Рециклирането на хартия може би не носи предполагаемата полза за световния климат

Това има смисъл само когато се захранва от възобновяема енергия, според ново проучване

Ваня Милева Последна промяна на 22 октомври 2020 в 00:01 4639 0

Кредит: Flickr PressReleaseFinder

Въпреки че обикновено се разглежда като добра практика, рециклирането на хартия всъщност има значение за климата само когато се захранва от възобновяема енергия, според проучване.

Емисиите на парникови газове ще се увеличат до 2050 г., ако рециклираме повече хартия, тъй като сегашните методи за рециклиране разчитат на изкопаеми горива, установиха изследователите.

Очаква се кръговата икономика да постигне целите за устойчивост чрез ефективно използване и повторна употреба на материалите. Рециклирането на отпадъци е важна част от кръговата икономика. За някои материали обаче потенциалните ползи за околната среда от рециклирането са неясни или спорни, казват изследователи от Университетския колеж в Лондон.

„Рециклирането на някои материали, например метали, може да доведе до много голямо намаляване на емисиите. Но трябва да внимаваме с предположенията, че рециклирането или кръговата икономика като цяло винаги ще имат положителен ефект върху изменението на климата",  заявява водещият автор професор Пол Екинс (Paul Ekins). 

Водещият автор д-р Стейн ван Евийк (Stijn van Ewijk) и неговият екип моделират няколко сценария за увеличаване на рециклирането на отпадъчна хартия до 2050 г. и въздействието на това върху парниковите емисии. Те откриват, че ако цялата хартия за рециклиране бъде рециклирана, емисиите могат да се увеличат с 10%, тъй като рециклиращата хартия разчита повече на изкопаемите горива, отколкото на производството на нова хартия.

Но не е задължително да е така. Изследователите установяват, че емисиите ще бъдат радикално намалени, ако производството и рециклирането на хартия се извършват с използване на възобновяеми енергийни източници, а не на изкопаеми горива. Възобновяемите енергийни източници никога не са били по-евтини, въпреки че се очаква скоро слънчевата енергия да поеме ролята на основен енергиен източник.

Производството на нова хартия от дървета използва повече енергия, отколкото рециклирането ѝ. Но енергията за производството на нова хартия се генерира от нисковъглероден страничен продукт, известен като „черна луга” (Black liquor), който се поучава след нарязване, изваряване на дървесината и отстраняването на лигнин, хемицелулоза и липиди, за да останат целулозните влакна.

За разлика от това, рециклирането на хартия разчита на горива и електричество от мрежата. Това е основната грижа на изследователите, което води до парникови емисии.

Проба черна луга. Кредит: Wikimedia Commons

Екипът установи, че модернизирането на практиките за депониране може да има положителен ефект, като улавяне на емисиите на метан и използването им за енергия. Въпреки това ефектът не е толкова значителен, колкото преминаването към възобновяеми източници, твърдят те. За ван Евийк рециклирането не е полезно, освен ако не се захранва от чисти енергийни източници.

„Разгледахме средните стойности в световен мащаб, но тенденциите могат да варират значително в различните части на света. Нашето послание не е да спрем рециклирането, а да посочим риска от инвестиране в рециклиране за сметка на декарбонизиране на енергийните доставки и в резултат на това да получим много малка промяна в емисиите“, отбелязва ван Евийк.

Хартията представлява 1,3% от глобалните емисии на парникови газове през 2012 г. Около една трета от тези емисии идват от изхвърлянето на хартия в депата. Изследователите твърдят, че използването на хартия ще нарасне през следващите години, особено след като светът се отказва от пластмасовите за сметка на хартиенуи опаковки.

Изследователите разглеждат как различните нива на рециклиране, използване на възобновяеми енергийни източници и по-екологични практики за депониране влияят върху възможността да намалим емисиите. Страните се споразумяха в Парижкото споразумение да избягват глобалното затопляне с повече от 2ºC градуса в сравнение с доиндустриалните нива.

Ако тенденциите в миналото продължат, емисиите леко ще се увеличат от нивото от 2012 г. (721 тона еквивалент на въглероден диоксид за една година) до 736 тона през 2050 г., показват констатациите. Програмата за рециклиране, ако депата и енергийните цели останат същите, биха увеличили това с още 10% (до 808 тона).

От друга страна, изследователите твърдят, че подобряването на практиките за депониране би намалило емисиите до 591 метрични тона. Междувременно преминаването към възобновяема енергия, като практиките за рециклиране и депониране остават по стандартния начин, би намалило емисиите с 96% до 28 тона, показва проучването.

Макар рециклирането на хартия да спасява дърветата и да защитава горските запаси от въглерод, степента на този ефект е неизвестна, твърдят изследователите. Това се дължи на липсата на разбиране за глобалния запас от въглерод в горите и взаимосвързаните причини за обезлесяването. Следователно проучването предполага, че рециклирането нито вреди, нито носи ползи за горите.

Справка: Limited climate benefits of global recycling of pulp and paper
Stijn van Ewijk, Julia A. Stegemann & Paul Ekins
Nature Sustainability (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41893-020-00624-z

Източник: Recycling paper might not be as good for the world’s climate as we think, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !