Резултатите от тестове за COVID-19, ако се вземат твърде рано, са фалшиво отрицателни

Ваня Милева Последна промяна на 31 октомври 2020 в 00:05 10297 0

Кредит TV6 News

Тестването на хора за SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19 - твърде рано в хода на инфекцията вероятно ще доведе до фалшиво отрицателен тест, въпреки че в крайна сметка те могат да дадат по-късно положителен резултат за вируса.

Доклад за констатациите е публикуван в изданието на Annals of Internal Medicine от 13 май. И макар да е известно от няколко месеца, то не е опровергано досега и остава актуално.

„Отрицателният тест, независимо дали човек има симптоми, не гарантира, че не е заразен от вируса“, ​​отбелязва д-р Лорън Кучирка (Lauren Kucirka), доктор по медицина, акушерство и гинекология в Джонс Хопкинс. "Начинът, по който реагираме и интерпретираме отрицателен резултат на тест, е много важен, защото излагаме другите на риск, ако приемаме, че тестът е перфектен. Обаче заразените с вируса все още могат да разпространят вируса."

Кучирка твърди, че пациентите, които са изложени на висок риск, трябва да се третират така, сякаш са заразени, особено ако имат симптоми, съответстващи на COVID-19. Това означава комуникация с пациентите за недостатъците на тестовете. Един от няколкото начина за оценка на наличието на SARS-CoV-2 инфекция е метод, наречен обратна транскриптаза полимеразна верижна реакция (RT-PCR). Тези тестове откриват генетичния материал на вируса. Но както вече се разбра при тестовете за други вируси като грип, ако тампонът пропусне събирането на клетки, заразени с вируса, или ако нивата на вируса са много ниски в началото на инфекцията, някои RT-PCR тестове могат да доведат до отрицателни резултати. Тъй като тестовете връщат сравнително бързи резултати, те са широко използвани сред високорисковите групи от населението като домове за възрастни хора хоспитализирани пациенти и здравни работници. Предишни проучвания показват и фалшиви негативни в тези популации.

Изследователите на Джонс Хопкинс преглеждат данните от RT-PCR тестовете от седем предишни проучвания, включително два препринта и пет рецензирани статии. Проучванията обхващат общо 1330 проби от респираторни тампони от различни субекти, включително хоспитализирани пациенти и идентифицирани чрез проследяване на контакти в амбулаторни условия.

Използвайки резултатите от теста RT-PCR, заедно с отчетеното време на излагане на вируса или време на поява на измерими симптоми като треска, кашлица и проблеми с дишането, изследователите изчисляват вероятността някой, заразен с SARS-CoV-2, да даде отрицателен резултат от теста, докато има вирусна инфекция. В публикуваните проучвания доставчиците на здравни услуги събират проби от носа и гърлото от пациенти и отбелязват времето на излагане на вируса или симптома - начало и събиране на проби.

От тези данни изследователите от Джон Хопкинс изчисляват ежедневните фалшиво отрицателни нива и правят публично достъпни своите статистически кодове и данни, така че резултатите да могат да се актуализират с публикуването на повече данни.

Изследователите изчисляват, че тестваните с SARS-CoV-2 през четирите дни след инфекцията са били с 67% по-склонни да получат отрицателен резултат, въпреки, че са инфектирани с вируса. Когато у средния пациент започват да проявява симптоми на вируса, фалшиво отрицателният процент спада до 38%. Тестът се представя най-добре осем дни след инфекцията (средно три дни след появата на симптомите), но дори и тогава дава фалшиво отрицателен процент от 20%, което означава, че всеки пети човек, който е имал вируса, е имал отрицателен резултат от теста.

„Използваме тези тестове, за да изключим COVID-19, и базираме решения относно това какви стъпки да предприемем, за да предотвратим предаването по-нататък, като подбор на лични предпазни средства за здравните работници“, коментира Кучирка. „Тъй като ние разработваме стратегии за отваряне на услуги, предприятия и други места, които разчитат на тестване и проследяване на контакти, е важно да разберем ограниченията на тези тестове.“

Постоянните усилия за подобряване на тестовете и по-доброто разбиране на тяхното представяне в различни контексти са от решаващо значение, тъй като все повече хора се заразяват с вируса и се изискват повече тестове. Колкото по-скоро хората могат да бъдат тествани точно и изолирани от другите, толкова по-добре можем да контролираме разпространението на вируса, казват изследователите.

Справка:  Lauren M. Kucirka, Stephen A. Lauer, Oliver Laeyendecker, Denali Boon, Justin Lessler. Variation in False-Negative Rate of Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction–Based SARS-CoV-2 Tests by Time Since Exposure. Annals of Internal Medicine, 2020; DOI: 10.7326/M20-1495

Източник: COVID-19 false negative test results if used too early, Johns Hopkins Medicine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !