Резултатите от ваксината на Оксфорд вече са публикувани в научно списание

Ваня Милева Последна промяна на 09 декември 2020 в 08:09 7282 0

Кредит: Voysey et al., The Lancet, 2020

Оксфордският университет и AstraZeneca станаха първите производители на ваксини срещу COVID-19, които публикуват данните от крайния етап от клиничното изпитване в научно списание, премахвайки ключовото препятствие в глобалната надпревара за производство на безопасни и ефективни средства срещу коронавируса.

Изследването, публикувано в уважаваното медицинско списание The Lancet, потвърждава, че ваксината действа средно в 70 процента от случаите.

Това се случва по време на вълна от положителни новини, които пораждат надежди, че въвеждането на ваксини може да помогне да се ограничи пандемията, убила повече от 1,5 милиона души и засегнала обществата по целия свят.

Великобритания във вторник стана първата държава в западния свят, която започва имунизации, използвайки конкурентна ваксина, разработена от Pfizer-BioNTech, след като я одобри за масово използване миналата седмица.

Pfizer-BioNTech и американската биотехнологична фирма Moderna отчитат ефикасност съответно от 95% и 94% и са предоставили данни на регулаторите.

Но компанията AstraZeneca е първата, която има резултати за ефикасност пробно потвърдени в научна статия. Фактът на пудликуването им в Lancet показва, че разработчиците споделят данните си "прозрачно", заявява Андрю Полард (Andrew Pollard), директор на Оксфордската група за ваксини, който ръководи проучването.

"Това наистина не трябва да бъде съревнование между разработчиците, това трябва да е съревнование срещу вируса" , коментира  Полард на брифинг за пресата.

Проучването показва, че ваксината има ефективност от 62 % за тези, които са получили две пълни дози, и от 90 % за тези, които са получили половин, след това пълна доза.

Към AstraZeneca и Оксфорд бяха отправени въпроси относно резултатите им, публикувани като общ преглед миналия месец, след като се оказа, че половината доза е дадена поради грешка.

Имаше и опасения, че тази група с половин доза - 1367 участници - не включва хора на възраст над 55 години.

Изследователите са предоставили допълнителен анализ на партньори от Lancet, който показва, че по-добрите резултати за групата с половин доза не се свеждат до други фактори като възрастта.

Кумулативна честота на симптоматичен COVID-19 след две дози (вляво) или след първата стандартна доза. Кредит: Voysey et al., The Lancet, 2020

След като изследователите разбират несъответствието в измерванията, то е включено в изпитанието със съгласието на регулаторите, обяснява Полард.

"Мисля, че е честно да се каже, че има нужда от повече проучване, за да се обясни интригуващия резултат", заявява Полард.

Според AstraZeneca регулаторите ще решават какви да са препоръките за дозиране въз основа на предоставените данни.

"Дилема"

Резултатите вероятно ще представляват "дилема" за регулаторите, отбелязва Саймън Кларк (Simon Clarke), доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг.

Според него режимът на половин доза показва по-добра защита срещу болестта и също така намалява асимптоматичното предаване на вируса, но групата е "сравнително малка" и не съдържа възрастни хора.

"Възможно е, ако регулаторите решат ваксината да се използва по този начин, най-рисковата група да остане незащитена", подчертава Кларк.

За да изчислят ефикасността, авторите са анализирали данни от фаза 3 - последен етап - клинични изпитвания във Великобритания и Бразилия, обхващащи 11 636 души, половината от които са получили ваксината, а другата половина - плацебо.

Те откриват 131 случая на симптоматичен COVID-19 повече от 14 дни след втората доза ваксина - 30 във ваксиналната група и 101 в контролната група, или 70 % средна ефикасност.

Проучването показва, че досега не е имало съобщения за хоспитализации или тежки заболявания от COVID-19 във ваксиналната група.

Изследователите заявяват, че ваксината е "безопасна" след анализ на данни от общо 23 745 участници в опити във Великобритания, Бразилия и Южна Африка.

Един участник в групата на ваксините е развил напречен (трансверзален) миелит - неврологично разстройство - което е „вероятно“ свързано с лекарството. Но е възстановен и е получил втора доза от разпределената ваксина без подобна реакция, се казва в изследването.

AstraZeneca заяви в изявление, че е започнала да предоставя данни на регулаторните органи по целия свят и търси разрешение за спешна употреба от Световната здравна организация, за да ускори потенциалната наличност в страните с ниски доходи.

Ако бъде одобрена, целта е ваксината да се произведе до три милиарда дози през 2021 г.

Справка: Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK
Merryn Voysey et al., The Lancet, Published:December 08, 2020 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32661-1

Източник: The Final-Stage Oxford Vaccine Results Have Just Been Published in a Scientific Journal, KELLY MACNAMARA, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !