Рядък октопод с 9 пипала е открит в Япония

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 декември 2020 в 01:40 3092 0

Изображение на начинът, по който се отделя допълнителен израстък от регенерирано пипало. Кредит: Kumpf, H.E./Nature 1960

Октопод с девет пипала, открит край бреговете на Япония, за малко да се превърне във вечеря, когато семейството, което го е уловило, забелязва излишния му крайник и вместо това го изпраща в музей.

Макар и необичаен, този допълнителен придатък - който не е напълно отделно оформен, а е малък израстък на друго пипало - не е нечуван при октоподите, обяснява Майкъл Векионе (Michael Vecchione), зоолог на безгръбначните в Националния природонаучен музей на Смитсониън във Вашингтон, окръг Колумбия, който не участва в откриването на този индивид.

Октоподите са способни да регенерират пипалата си, но "понякога регенерацията не работи съвсем правилно", обяснява Векионе. "Ако дадено пипало се повреди, то може да се регенерира погрешно; може да завърши с излишна тъкан и тя да се превърне в допълнително пипало."

Животното е уловено в капан заедно с три други октопода на 13 ноември в залива Шизугава, в североизточния град Минамисанрику, Япония, съобщава японският вестник The Mainichi. 40-годишният Казуя Сато, който култивира водорасли уакаме, залага капана и занася улова у дома, където 65-годишната му майка го сварява в тенджера с вода. Тя забеляза деветото пипало малко след като пуска съществото в съда.

Октоподът вече е бил мъртъв, но тялото му е цяло, затова Сато го занася в местния природен център Шизугава, където октоподът е запазен в алкохол и скоро ще бъде изложен в експозиция.

Заливът Шизугава се намира на около 200 километра северно от изведената от експлоатация атомна електроцентрала Фукушима Дайичи, която претърпя атомна авария след катастрофално земетресение и цунами с магнитуд 7,9 по Рихтер през 2011 г. Но Векионе смята, че е малко вероятно деветото пипало на октопода да е причинено чрез радиационно отравяне. Доклади за раздвоени пипала на октоподи се каталогизират по целия свят от години, обяснява ученият. Например, доклад от 1960 г. в списание Nature описва октопод в Морската лаборатория на Университета в Маями, който е имал "ненормално трето ляво пипало" с два клона според автора на доклада. Изследване от 1965 г. в списанието Proceedings of the Japan Academy описва множество октоподи с повече от осем пипала, включително и един с 90.

Наличието на само едно раздвоено пипало вероятно не пречи на октопода, защото израстъкът е малък и просто виси от пипалото; възможно е дори да е функционален и да има способността да се движи и да усеща, смята Векионе. "В най-лошия случай, то просто се влачи, но вероятно не би било в голяма тежест", казва той. Но октоподите с повече пипала се изправят пред повече предизвикателства. "Това може да повлияе на способността им да ловуват или да плуват", добавя ученият.

Източник: Live Science - Rare 9-armed octopus found off Japan coast

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !