Рядка акула-призрак е заснета на видео

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 декември 2016 в 14:19 14313 0

Гмурнете се дълбоко дълбоко в океана, там, където слънчевите лъчи не могат да проникнат, и ще навлезете в царството на акулите-призраци. Наричат ги още химери, призрачни акули с мъртви очи, риба с перки като крила, която рядко се вижда от хората, разказва сайтът National Geographic.

Специалисти от Института Monterey Bay Aquarium Research за първи път успя да уловина видео рядък вид морска риба - химера. И макар да ги наричат акули-призраци, те принадлежат към отделна група хрущялни риби - химерообразни (Chimaeriformes).

Роднини на акули и скатове, тези дълбоководни обитатели са се отделили от тях преди около 300 милиона години. Въпреки че акулите-призраци са кръстосвали дълбините много преди динозаврите, ние все още знаем твърде малко за тях.

Рибите са заснети с дистанциопнен подводен апарат в крайбрежните води на Калифорния на дълбочина от 2 километра. Специалисти смятат, че видът е рядкост за тази област. Анализ на видеото показва, че това е Hydrolagus trolli, за който е характерен острият носа и синята окраска. Предпочита водите около Австралия и Нова Зеландия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !