Рибари са уловили прозрачно същество с нокти, напомнящо „Пришълеца“ (видео)

Съществото, уловено от рибарите, се превръща в 2 различни животни, от които едното е паразит

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2022 в 00:01 6783 0

странно, прозрачно морско създание с паразити вътре

Кредит Wikimedia Commons/Eric A. Lazo-Wasem

Запазен екземпляр от Phronima sedentaria

Рибари откриват прозрачно морско същество със заплашителни нокти, сякаш от друга планета. Смята се, че то отчасти е вдъхновило Гигер за образа на извънземното във филма „Пришълецът“.

Необичайният улов е споделен в социалните мрежи. Странното морско същество е имало малък, прозрачен, желеобразен външен слой с форма на бъчва. Daily Star съобщава, че все още не е ясно къде е заснет клипът, тъй като местообитанието на вида може да бъде навсякъде по света.

„Кажи ми, че това не е извънземно “, е надписът към видеото, което обикаля онлайн.

Улов на две странни прозрачни морски създания

Рибарите показват прозрачно животно, което изглежда като хванато в капан от желеобразна обвивка. Но когато един от рибарите го стисва, от желеподобната обвивка се появява фигура със зловещи нокти.

Оказва се, че са били две отделни морски същества, в които едното действа като паразит, а другото като гостоприемник. Паразитът е животното с нокти, наречено фронима (Phronima sedentaria), докато гостоприемникът е желеобразният външен слой с форма на мех, наречен салп или салпида от семейство Salpidae.

Експертът по паразити Кейти О'Дуайър (Katie O'Dwyer) в The Conversation обяснява, че фронимата се откъсва от морското дъно и се възползва от салпидата, за да оцелее в откритите води. Салпидите са желеобразни морски създания с цилиндрична форма. Те се движат чрез свиване, като по този начин изпомпва вода през желеобразното си тяло, един от най-ефективните примери за реактивно задвижване в животинското царство. Салпидите се носят из океаните и понякога във вериги.

Фронимата навлиза вътре в тялото на салпидата, изрязва вътрешностите й с огромните си нокти, за да остави празна структура. 

Салпидата Salpa Maggiore, намерена край бреговете на Мексико през 2015 г. Кредит: Imgur

Видът се счита за паразитоид, а не за паразит, защото активно убива своя гостоприемник. 

Тези морски създания са ракообразни, които са завладяли въображението на много художници като Гигер. Мнозина смятат, че Гигер е използвал фронима като свое вдъхновение при рисуването на героите за филма на Ридли Скот от 1979 г. „Пришълецът“.

пришълецът ГигерЯйцето на Пришълеца - на илюстрацията по-горе може да видите оригиналната версия на Гигер.

Фронима: Морското създание, пътуващо на стоп

Фронимите са малки морски същества, които се срещат в световните океани, с изключение на полярните региони. За разлика от техните роднини от ракообразните, които остават в безопасното затворено пространство на морското дъно, фронимата се откъсва от морското дъно и пътува в открити води, вкопчена в желеобразния зоопланктон салпидите.

О'Дуайър пише в The Conversation, че фронимата атакува тези уязвими морски същества и ги прави свои гостоприемници. Те се хранят в движение, благодарение на салпидите. Но тази симбиоза фронима-салпида поставя някои въпроси като например дали е убила салпидата в процеса на колонизирането й и защото придвижването в салпидата е енергийно ефективно за тях.

Тези паразитоиди за съжаление са предизвикателство за изучаване, защото трябва да се изучават живи, което означава, че салпидата не трябва да бъде засегната от въздуха. Въпреки това, предишни проучвания показват, че салпидите, издълбани от фронимите, все още имат някакви живи клетки, които им помагат да поддържат структурата си.

О'Дуайър пише, че фронимата се е адаптирала към уникалната ниша на пътуване в открити води, така че дори нейното потомство получава достъп до нови хранителни ресурси, без да харчи твърде много енергия.

Източник: Bizarre, Transparent Sea Creature Reeled by Fishermen Turns to Be 2 Different Animals and 1 Is a Parasite
Margaret Davis, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !