Рибите трион се възпроизвеждат без партньор

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 юни 2015 в 16:48 10270 0

Кредит Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC)

Това са непълнолетни дребнозъби риби трион в естуарите на системата Шарлот Харбър, Флорида.

Някои женски от критично застрашения вид риба трион са започнали да се възпроизвеждат в дивата природа без мъжки. Това е първият случай на живо потомство от "девствено размножаване" на нормално полово възпроизвеждащи се гръбначни в дивата природа.

За откритието се съобщава в списанието Cell Press.

И по-рано е имало доказателства, че гръбначните животни, може понякога да се размножават чрез процес, наречен партеногенеза (възпроизвеждане само от женската, безполово размножаване). Но това се случва много рядко и то за предимно изолирано отглеждани  животни - птици, влечуги и акули. Освен това, учените наскоро съобщиха за две свободно живеещи женски змии, всяка бременна с един единствен партеногенно заченат ембрион, но не е известно дали потомството им е оцеляло в диво състояние. Следователно, никой не знаеше дали това явление се случва често при дивите популации.

Демиан Чапман (Demian Chapman) от Университета Стоуни Брук  в Ню Йорк и колегите му са открили случайно партеногенезата сред дребнозъбите риби трион Pristis pectinata, от които е останала малка група във водите по крайбрежието на Югозападна Флорида.

Биолозите провели стандартен тест за инбридинг (близкородствено кръстосване) в популацията, а някои индивиди показали необичайно висока степен на родство. Родството в генетиката се измерва по скала от 0 до 1, където нулата показва никаква роднинска връзка между родителите, а 0.5 - че са брат и сестра.

Изненадващо за изследователите ДНК анализите показват, че при около 3% от рибите трион, степента на родство е близо до единица - ясен указател за девствено размножаване.

Снимка: wikimedia

Рибите трион може би ще бъдат първият съвременен изчезнал вид риби

Дребнозъбите риби трион са един от петте вида риби трион, семейство от хрущялни риби, подобни на скатовете. Те носят това име заради дългата силно издадена напред муцуна осеяна с напомнящи зъби израстъци. 

Тя е покрита с чувствителни пори, с които рибата трион може да усеща движенията във водата. Този "трион" е своеобразен детектор, с който рибите търсят скрита храна, рият из дъното и когато се наложи се защитават от хищници.

Изследователите казват, че риби трион може да бъдат първото семейство морски животни, което ще изчезне поради прекомерен риболов и загуба на местообитания. Някога широко разпространени в Мексиканския залив, днес те се срещат рядко около Южна Флорида.

Партеногенезата е често срещана при безгръбначните, но рядко при гръбначните животни. Учените смята, че при гръбначните, тя се случва, когато неоплодена яйцеклетка поглъща генетично идентична клетка. Полученото поколение най-често умира.

И все пак седемте партеногенни екземпляра, които изследователите са открили, изглежда са в отлично здраве. Всички животни са маркирани и пуснати обратно в природата като част от продължаващото проучване на движението на рибите трион.

Възможно е тази способност да отложи във времето изчезването на вида. Но това няма да е достатъчно, за да го спаси.

"Това трябва да послужи като сигнал за тревога, че има нужда от сериозни глобални усилия, за да се спасят тези животни", казва Кевин Фелдхайм (Kevin Feldheim) от лабораторията Pritzker към Музея на Чикаго, където са проведени ДНК анализите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !