Рибите „живи фосили“ целакант могат да живеят до 100 години, установяват учени

Ваня Милева Последна промяна на 21 юни 2021 в 00:00 2324 0

Люсти на възрастен целакант. Кредит: DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.05.054

Тя е огромна, загадъчна и съществува от времето на динозаврите, с което печели прозвището си „жива вкаменелост“. Целакантът е риба, която може да нарасне до размера на човек, и докато първоначално изследователите смятаха, че има продължителност на живота около 20 години, сега ново изследване предполага, че всъщност може да стане столетник.

Целакантите са големи риби от класа на ръкоперките (Sarcopterygii) и се считат за критично застрашени. Те имат голям размер на тялото, който може да достигне до два метра дължина и може да тежи до 105 килограма. Те се срещат най-често при температури на водата между 15° C и 19° C и са се появили преди около 400 милиона години - стотици години преди легендарния T-Rex.

Историята на рибите обаче е нещо като черна кутия. Целакантите са известни от вкаменелости и се предполагаше, че са изчезнали от периода Креда (преди около 66 милиона години). Но всичко се промени, когато във водите на Южна Африка рибар изважда екземпляр през 1938 г. Находката предизвиква силно вълнение в цялата научна общност и кара учените да преосмислят представата си за тази група животни.

Сега група френски изследователи са намерили доказателства, че целакантите впечатляват освен с размер, могат да живеят и впечатляващо дълго време, може би дори век или повече.

Първоначалните предположения, че максималната продължителност на живота на тези риби от 20 години, което поставя целаканта сред най-бързо растящите морски риби, са в противоречие с другите известни биологични характеристики на целаканта, включително нисък капацитет за екстракция на кислород, бавен метаболизъм, яйцеживородство (ововивипария) и ниска плодовитост, типични за рибите с бавна история на живот и бавен растеж.

Изследователите проучват почти незабележими годишни калцирани структури (циркули) върху люспи, събрани от 27 музейни образци на целаканти, уловени между 1953 и 1991 г. край бреговете на Коморските острови. Размерите им варират от около 30 см за двата ембриона от извадката до 180 см при възрастните.

Тези циркули точно както пръстените на дърветата показват възрастта на дърветата и учените установяват, че най-старият екземпляр е на 84 години.

„Най-важната ни констатация е, че възрастта на целаканта е била подценена петократно“, коментира Келиг Мае (Kélig Mahé), водещ изследовател. „Нашата оценка на новата възраст ни позволи да преоценим растежа на тялото на целаканта, който се оказва един от най-бавните сред морските риби с подобен размер, както и други карактеристики от историята на живота му“.

Френските изследователи успяват да разкрият по-рано незабелязани по-малки линии, които могат да се видят само с помощта на поляризирана светлина. Това им помага да разкрият пет по-малки линии за всяка преди установена и така стигат до заключението, че малките корелират с една година от възрастта на рибите целакант.

Анализ и периодичност на циркули и макроциркули от люспа на африкански целакант. Кредит: DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.05.054

По-нататъшните преоценки на възрастта за първа полова зрялост (в диапазона от 40 до 69 години) и продължителността на бременността (около 5 години) показват, че съвременните целаканти имат един от най-бавните темпове на живот от всички морски риби и вероятно най-дългата бременност. Тъй като дълголетните видове са изключително уязвими на природни и антропогенни смущения, един от изводите от резултатите  на проучването показва, че целакантите може да са по-застрашени от предишните оценки.

„Следователно тези нови данни за биологията и историята на живота на целакантите са от съществено значение за опазването и контрола на този вид“, коментира Келиг Мае.

Справка: New scale analyses reveal centenarian African coelacanths
Kélig Mahé , Bruno Ernande, Marc Herbin et al.
Published:June 17, 2021 DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.05.054

Източник: FossilFriday: “Living fossil” fish can live up to 100 years, scientists find, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !