Рискът от смърт спира да расте след 105 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 юни 2018 в 12:15 7306 1

Huyen Nguyen/Unsplash

Анализ на данните на почти четири хиляди италиански дълголетници потвърди, че рискът от смърт нараства експоненциално през годините само до определен момент, а след това достига плато.

Авторите на изследването, публикувано в Science, установиха, че това се случва след 105 години.

Рискът от смърт при хора и повечето животни се описва със закономерност, известна като разпределение на Гомпертц, която е формулирана през 1825 г. от специалиста по управление на риска Бенджамин Гомпертц (Benjamin Gompertz), разказва ScienceAlert

Според закона Гомпертц вероятността от смърт нараства експоненциално с възрастта или с други думи рискът от смърт се удвоява на всеки осем години. 

Разпределение на Гомпертц - очаквана вероятност за смърт за всяка възраст за САЩ през 2003 г. Степента на смъртност се увеличава експоненциално с възрастта след 30-годишна възраст.Wikimedia Commons

Но през XX век, когато продължителността на живота на хората в много страни се увеличи значително, стана ясно, че законът Гомпертц е добро описание на статистиката за смъртността само за хората на възраст между 30 и 80 години. а след тази граница скоростта на намаляване на възрастното население се забавя.

Тъй като през последните години броят на много възрастните хора нарасна, учените имат възможност да изградят демографски модели на базата на по-големи обеми от данни. Ако по-рано учените все още смятаха, че рискът от смърт с възрастта продължава да расте, макар и с по-бавен темп, последните проучвания показват, че след определена възраст, които по-рано бе маркирана на 110 години, рискът достига плато. В новата работа, учените потвърждават тази хипотеза, използвайки данни за италианските дълголетници, но намаляват тази гранична възраст на 105 години. 

Това означава според новото проучване, че на 105-годишна възраст шансовете за оцеляване до 106-тия рожден ден са около 50% и пак вероятност 50/50 да се доживее до 107 години, а след това отново на 108, 109 и 110 години.

Статистици от няколко римски университети и Университета на Калифорния в Бъркли, с участието на известния европейски демограф Джеймс Вопел (James Vaupel), използват данните на Националния статистически институт на Италия за хора, които в началото на периода на наблюдение 2009-2015 г. са на 105 или повече години. Като цяло базата данни съдържа 3836 такива лица, от които има само 463 мъже. По време на наблюдението са починали 2883 души.

Новият анализ е проведен по-детайлно от предишните изследвания, с разбивка по години. За възраст по-малко от 105 години, авторите  използват база данни за смъртността сред хората (HMD - Human Mortality Database), която включва информация за жителите на много страни, включително италианци.

Въз основа на събраните данни изследователите построяват своя модел, свързващ смъртността от всички причини с възрастта за хора над 65 години. Получената крива до 80 години, е в пълно съответствие със закона на Гомпертц, но след това вероятността от смъртност започва да намалява и след 105 години стига до плато.

Рискът от смърт (опасност) сред италианските жени, родени през 1904 г. Elisabetta Barbi et al, Science 2018 

Според авторите, техните открития предполагат, че границата на човешкия живот не е достигната и с течение на времето ще продължи да се отдалечава. Засега няма обяснения за явлението, от гледна точка на съвременните теории за стареене.

Досега най-възрастният човек, чиято възраст е документирана, остава Жана Калман, която почина през 1997 г. на 122 години.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

30.06 2018 в 17:39

Тооо, от 50% нагоре и да расте, едва ли някой ще го забележи в личен план.