Робърт Пири твърди, че е стигнал Северния полюс на 6 април 1909 г.

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 април 2022 в 00:00 23815 1

 Северен полюс – 6 април 1909

Кредит Wikimedia Commons

Северен полюс – 6 април 1909. Пири възглавява отряд в състав от няколко негри, седем „бели“ и много ескимоси с 19 шейни и 133 кучета се отправя в атака на полюса. Една след друга отпадат спомагателни групи, организирайки промеждутъчни бази. Последната група тръгва обратно на 2 април от 87º 47' с.ш., като с нея се отправят всички „бели“. На 6 април 1909 Пири, заедно със спътника си негър Матю Хенсън и още четирима ескимоси (Зиглу, Енингва, Уте и Укеа), с пет шейни и 40 кучета достига Северния полюс (точни изчисления 89º 55` с.ш.). Там групата прекарва 30 часа, като пресича във всички направления околополюсния район. На 24 април експедицията се завръща в изходната си база – нос Колумбия. Пътят до полюса (1500 км отиване и връщане) бил преминат за 37 дни, а обратният – само за 16 дни.

През март 1909 г. 53-годишният американски офицер Робърт Едуин Пири (Robert Edwin Peary) напусна лагера на северния бряг на Гренландия и с кучешки шейни потегля към Северния полюс. Пет седмици по-късно, на 6 април, той забива знамето на САЩ в най-северната точка на световната суша.

Все още има съмняващи се, които оспорват постижението на Пири, но засега той е официално първият човек, стигнал Северния полюс.

Експедицията 1908-1909 е шестата за Робърт Пири и третият му опит да достигне Северния полюс, завършил успешно на 6-ти април, 1909. Експедицията си поставя чисто спортни и пропагандни цели, затова приносът й за развитието на науката е малък.

Веднага след като се завръща Фредерик Кук заявява, че се стигнал по-рано от Пири Северния полюс - на 21 април 1908. Спорът продължава и до днес, а скептиците имат основание - не е имало нито един специалист в експедицията на Пири, който да умее да определя координати.

Робърт Пири в Hampton, 1909 г.

Пристигайки в Съединените щати, Пири казва на президента Тафт, че му поднася полюса като подарък. Смутен, Тафт му отвръща: "Благодаря Ви за щедрия подарък, но не знам какво да правя с него." 

Страница от дневника на Пири, в която пише за пристигането си на Северния полюс.

Пири никога не е скривал, че експедицията му е официална инициатива под патронажа на правителството на САЩ. Поради тази причина изключително болезнено реагира на съобщението на Фредерик Кук, че е достигнал полюса преди него. Пири прави всичко по силите си, за да дискредитира Кук. Той е опозорен и пратен в затвора. Отнемат му поста президент на най-престижния клуб на пътешествениците и изследователите - The Explorers Club. А Пири заема неговия пост от 1909 до 1911 и още един път - 1913 до 1916.

През 1911 г. с решение на Конгреса на САЩ Пири е издигнат в ранг на контраадмирал и му е присъдена държавна пенсия. Като основание се посочва, че причината са изключителните постижения в изследването на Арктика (завладяването на Северния полюс не се споменава). 

Науката не разполага с доказателства за достигането на Северния полюс нито от Пири, нито от Кук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

06.04 2016 в 17:10

Пичове, Кук влиза в затвора чак през 1923 за съвсем друга история, която няма нищо общо с Пири.
Но като пишете за него е редно да споменете, че претенциите за достигане на Северния полюс са само част от опозоряването му. Преди това доказано е излъгал за изкачването си на МакКинли. И доказано се е опитал да публикува под свое име чужд труд върху граматиката на езика на племето ягани.

Затова намеците, че Пири сам го е съборил са пресилени. Кук има изследователски заслуги, но пък и много от обвиненията срещу него очевидно са основателни.