Робо-коала проучва дали кравите може да са заплаха за симпатичните двуутробни (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 октомври 2020 в 00:52 3046 0

Кредит University of Queensland

Докторантът със своята робо-коала.

Коалите са изложени на редица опасности като загуба на хабитата в следствие от климатичните промени и човешката дейност. Но възможността да бъдат прегазени от крави е значително по-слабо проучена. Затова австралийски учен решава да изследва проблема, използвайки роботизирана камера с прикачена към нея плюшена коала, наречена Коконът.

Коалите прекарват основната част от времето си на дърветата, но въпреки това слизат на земята, за да пият вода и да се преместват от дърво на дърво. Голяма част от смъртните случаи са на животни, ударени от коли, или нападнати от кучета. Но се оказва, че кравите може също да са част от заплахата при тези пътувания.

"В продължение на години ветеринари, фермери и защитници на дивите животни из Австралия съобщават за сериозни наранявания или смърт на коали, прегазени от крави", обяснява Алекс Дзян (Alex Jiang), докторант в Университета на Куинсленд.

Всяка година повече хора умират, убити от крави, отколкото от акули и змии заедно. Дзян разказва, че всеки от доброволците, грижещи се за диви животни, докладва за 10 до 20 инцидента с прегазени коали. Въпреки че онлайн проучването обхваща период от много години, в които са регистрирани инцидентите, такива срещи между коали и крави се случват най-често нощем, затова и рядко имат свидетели.

"Това се доказва основно от аутопсиите на животни, които откриват най-често отпечатъци от копита върху телата на коалите - очевидно те се държат агресивно към горките животни", добавя Дзян. "Има сигнали от фермери очевидци, които потвърждават, че крави преследват коали в оградени пасбища".

За да определи колко агресивни са всъщност кравите към коалите, Дзян поставя плюшената коала Коконът върху дистанционно управлявана количка с камера, напръскана с урина и изпражнения от коала и я кара измежду стада крави. Като контрола ученият придвижва между животните подобна количка, но без животно върху нея.

Нестандартният метод на изследване изглежда дава резултати. Кредит: University of Queensland

"Ако кравите реагират различно на количката с изкуствената коала, ако са по-агресивни, в сравнение с обикновената количка, можем да сме уверени, че реакциите им се дължат на изкуствената коала", смята ученият и признава, че това е доста творчески подход за събиране на данни. "Все още не сме наблюдавали истински нападения, но те наистина обръщат повече внимание на играчката върху количката. Забелязахме и ритуална агресия като риене в земята и предупредителни звуци".

Дзян се надява да разбере при какви условия може да се случат нападенията и предполага, че коалите са считани за заплаха, когато кравите родят малките си. Той добавя, че рядко се съобщава за нападнати други животни, или защото са твърде малки, за да привлекат вниманието на кравите, или защото са достатъчно бързи, за да избягат. 

Докторантът проследява и как се изменя разпространението на коалите, когато наблизо се засели добитък. Ученият подчертава, че кравите далеч не са най-голямата заплаха за коалите, но според него е важно да се имат предвид и по-малките опасности, особено поради все по-честите опити за комбиниране на пасбища и дървета, подходящи за коалите. 

Източник: IFLScience - Is Being Trampled To Death By Cows Koalas’ Latest Threat? Robo-Koala Investigates

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !