Робот пресъздава походката на същество на 290 млн години (видео)

Използвайки данни от археолози, инженерите пресъздадоха походката на гущер - предшественик на съвременните бозайници

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 януари 2019 в 09:42 2762 0

Група специалисти от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих и Университета ”Хумболт” в Берлин създадоха роботизиран скелет, способен да се движи по същия начин както гущерите на вида Orabates, обитавали Земята преди 290 милиона години. Роботът е базиран на фосили, открити през 2000 година.

Работата на екипа е публикувана в списание Nature.

Предполага се, че Orabates pabsti, живели много преди динозаврите, са предци или близки роднини на непосредствените предци на бозайниците. Изучавайки костите, с които разполагат, учените стигнаха до заключението, че дължината на тялото на открития индивид достига 90 сантиметра и каква е била структурата на скелета му.

За да получат приблизителна представа за начина, по който се е придвижвал, специалистите изучават откритите следи от неговите лапи, а също така и помощта на компютърната томография, която проследяват съвременните животни с подобен строеж. В резултат на това инженерите създават компютърен модел, благодарение на който може да се види как, на базата на съществуващата информацията, трябва да е ходил представителят на древния вид.

Вкаменелостите на Orabates pabsti са открити в кариерата Бромакер (Германия) през 2000 г. Това същество привлича интереса на учените преди всичко заради позицията си на еволюционното дърво. Те смятат, че то е един от първите древни амниоти - гръбначни, характеризиращи се с наличието на зародишна обвивка, която позволява зародишното развитие да протича в изцяло суха среда. По-късно от него се развиват бозайниците. Учените смятат, че първите амниоти са се появили преди 310 милиона години. Възрастта на скелета, използван в работата, се оценява на 290 милиона години.

Учените вземат под внимание всеки фактор, включително всички тънкости на това как работи гравитацията. За да изобразят движението на робота възможно най-достоверно, учените създават робот, който прилича на скелета на животното. Теглото на частите, някои от които са отпечатани на 3D принтер, приблизително съвпада с очакваното тегло на костите на гущера.

Проследявайки движението на робота, специалистите стигат до извода, че Orabates pabsti са се движели не както се е смятало досега - по-специално, се предполагаше, че те по-скоро "са се влачили", а не са ходели, но експериментът показа че не е така.

Специалистите създадоха точни копия на кости с размери 1:1, но по-късно при сглобяването роботът OroBOT леко увеличават мащаба им. Всички останали части са отпечатани на 3D-принтер, имайки предвид очакваната маса на животното.

След като завършват работа си, учените стигат до заключението, че Orabates pabsti са имали по-усъвършенстван начин за придвижване, отколкото се смяташе преди. Според тях гущерите по-скоро са тичали, отколкото са се плъзгали по повърхността, което показва, че са можели да се отдалечават от водата повече от очакваното.

Този метод на моделиране позволява на авторите да научат повече за детайлите на движението на древното създание и се надяват да приложат същия подход в бъдеще към други животни например динозаврите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !