Робот - втори пилот успешно пилотира и приземи Boeing 737 в симулатор (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 23 май 2017 в 13:02 4491 0

Снимка: DARPLA

Бихте ли се качили на следващия си полет, ако знаехте, че е пилотиран от робот? Подобна реалност е съвсем близо. Вече е тестван сценарий на робот - втори пилот. Това стана при симулация на полет с Boeing 737.

Тестът е извършен от авиокосмичесата компания Aurora Flight Sciences, като част от програмата ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System program) на американската военно-изследователска агенция DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Целта на програмата е да се постигне по-голяма автоматизация и полети с намален екипаж на борда, съобщава Techxplore.

"ALIAS е програма, насочена към намаляване на свръхнатовареността на пилотите, подобряване на изпълнението и сигурността", а няма за цел да изхвърли пилотите от самолета, обяснява Скот Уирзбаноуски (Scott Wierzbanowski), програмен мениджър в DARPA.

От мястото на втория пилот ALIAS използва машинно зрение, в което компютърът, който управлява системата, получава и разбира визуални данни, като по същество вижда всичко, също както човек би го сторил. В допълнение той може да се намесва в контрола на полета, също както би сторил един човек.

Подобен на гласовия асистент Alexa на Amazon, роботът е в състояние да разпознае речта и речевия синтезис, както и да формулира отовори, за да комуникира с първия пилот.

"Предвид на успешните демонстрации при различни самолети, ALIAS е доказала своите многостранни автоматизирани способности за полет", коменитра Джон Уизлър (John Wissler), вицепрезидент на Aurora. Целта на прорамата е изпълнение на цялостна мисия по излитане и кацане на самолет.

"ALIAS е много по-способна от автопилот, тъй като включва процедури по проследяване и мониторинг, идентфикация и отговор на непредвидени събития, и интелигентно взаимодействие с пилота на борда", коментира Джесика Дуда (Jessica Duda), Humans and Autonomy Group Lead at Aurora Flight Sciences. 

Тестът всъщност е извършван от Aurora и преди и то на истински полет, но с лек самолет. Симулирането на приземяване със 737 приближава ALIAS по-близо до целта й - да добави помощна ръка към екипажа на големи военни самолети и потенциално дори да се използват роботи в пътнически самолети.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !