Роботът „Голямата стъпка“ играе с деца

БАН Последна промяна на 29 март 2019 в 14:56 2495 0

Крачещият робот „Голямата стъпка“ ще демонстрират пред ученици по време на пролетната ваканция учени от Института по роботика на БАН. Той е с два управляеми двигателя и е изграден от минимален брой механични елементи, създадени чрез 3D технология на принтиране.

Пред ученици от първи до пети клас учените ще покажат по-нетрадиционните приложения на „Голямата стъпка“. Роботът е създаден от екип на Института и е патентован. Той се придвижва чрез крачене, завива на място около ос през центъра си на тежестта, може от място да тръгне напред и назад, преодолява препятствия и наклони, може дори да изкачва стълби.

Роботът е с приложение в различни области – индустрията, преминаване през труднодостъпни терени по време на спасителни операции, приложения за военни цели, в археологията и др. „Голямата стъпка“ намира също така и педагогическо приложение – спомага за когнитивното развитие и логическите способности на децата.

По време на демонстрацията учениците ще могат да се запознаят с технологията на 3D принтирането, да разберат как се програмират лего роботи, както и да управляват „Голямата стъпка“. Учените ще покажат на своите малки гости и дронове, създадени от докторанти в Института по роботика.

Учениците ще посетят Института по роботика на 2 април, вторник, от 14:30 часа. Демонстрациите ще се проведат в залата на института на адрес: ул. “Акад. Георги Бончев”, блок 2.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !