Роботи-пчели ще помагат на насекомите да опрашват растенията (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2017 в 14:14 4497 0

Тази илюстрация показва как малък дрон, задвижван с конски косми и покрити с гел, може да се използва, за да опрашва цветя. Илюстрация: Eijiro Miyako

Мини дронове, задвижвани с конски косми, покрити с лепкав гел, може някой ден да поемат задълженията на намаляващите пчелни популации да пренасят цветен прашец от растение на растение, заявиха изследователи, цитирани от LiveScience.

Около три четвърти от цъфтящите растения по света и около 35% от хранителните култури на Земята зависят от насекоми, които да ги опрашват. Някои от най-ефективните опрашители в природата са пчелите, но пчелните популации намаляват по целия свят, а миналия месец американската Служба за рибните и дивечовите ресурси (US Fish and Wildlife Service) обявиха местни видове пчели като застрашен вид за първи път.

Сега изследователи от Япония заявиха, че са предприели първите стъпки към създаването на роботи, които биха могли да помогнат на насекомите опрашители.

За платформа на апарата служи комерсиален квадрокоптер с размер 42 х 42 х 22 мм и тегло 14,8 грама. На дъното са прикрепени животински косми с лепкав гел, способна да попива прашец от цветовете.

За да проверят създаденият от тях ILG - йонен течен гел (ionic liquid gel) учените намазват с него мухи Musca domestica и мравки Formica japonica и ги поставят заедно с контролна група близо до кутия с лалета. Резултатите показаха, че употребата на ILG увеличава обема на събирания цветен прашец.

Роботът - пчела е тестван на японски лилиуми (Lilium japonicum). По време на експеримента дронът, контролиран с помощта на джойстик, пренася прашец от тичинките от един цвят на друг.

Ефективността на дрона за 100 полета за събираемост е 53%, а за опрашване - 37%.

Точността и плавността на движенията на робота се осигурява от вграден 6-осов жироскоп.

Потенциално такива роботи са способни да запомнят маршрутите си, работейки на базата на изкуствен интелект, така че ръчното управление да отпадне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !