Родени са първите кученца заченати ин витро в света

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2015 в 12:58 4501 0

Учените сложиха в тялото на женски бигъл 19 ембриони, от седем от които се появиха на бял кученца.

Експерименти по зачеване на кученца по метода на екстракорпоралното оплождане (ЕКО) или оплождането ин витро са започнали още през 70-те години на XX век. Въпреки това, усилията се увенчават с успех едва сега.

Седемте кученца - кръстоска между гонче и мелез между гонче и кокер - са родени в Съедините щати през юни от сурогатна майка.

Постижението е описано в научното списание PLoS ONE.

Опитите да се оплоди кучетата с помощта на ин витро оплождането не са спрели от 70те. Но тъй като репродуктивния цикъл на кучето е различен от цикъла на други бозайници, не са успели да оплодят яйцеклетките. Овулацията при кучетата се случва два пъти в годината. 

Водещият изследовател д-р Алекс Травис от университета "Корнел" съобщи "Имаме седем нормални щастливи кученца".

Сега кученцата са на седем седмици и са в отлично здраве. Изследователите са уверени, че техният опит ще има голямо практическо значение. Оплождането ин витро може да спаси от изчезване на някои видове кучета, например, африканското диво куче.

Отбелязва се също така, че кучетата и хората имат много общи генетични заболявания и успешно проведеният експеримент може да помогне за премахването на няклои генетични заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !