Рогатите „викингски“ шлемове всъщност са от друга цивилизация

Вождове от бронзовата епоха са носели ефектни шлемове като символи на властта

Ваня Милева Последна промяна на 07 януари 2022 в 07:56 15148 0

Двата шлема Viksø са открити на парчета в блато в Източна Дания през 1942 г. Археолозите смятат, че са били умишлено оставени там като религиозни жертвоприношения. Кредит: National Museum of Denmark

Два внушителни бронзови шлема, украсени с извити рога като на бик, може да са вдъхновили идеята 1500 години по-късно, че викингите са носили рога на шлемовете си, въпреки че няма доказателства, че някога са го правили.

По-скоро двата шлема вероятно са символизирали нарастващата сила на вождовете в Скандинавия от бронзовата епоха.

През 1942 г. работник, добиващ торф за гориво, открива тези два шлема, които имат „очи“ и „човки“, в блато близо до град Виксьо (изписван Veksø) в Източна Дания, на няколко километра северозападно от Копенхаген. Дизайнът на шлемовете подсказва на някои археолози, че артефактите произхождат от скандинавската бронзова епоха (приблизително от 1750 г. пр. н. е. до 500 г. пр. н. е.), но досега не е определена точната дата.

Изследователите от ново изследване с помощта на радиовъглеродни методи датират шлемовете благодарение на тапа от брезов катран на един от рогата.

„В продължение на много години в популярната култура хората свързваха шлемовете Виксьо с викингите“, разказва Хеле Вандкилде (Helle Vandkilde), археолог от Университета в Орхус в Дания. "Но всъщност това е глупост. Темата с рогата е от бронзовата епоха и може да се проследи до древния Близък изток."

Новото изследване на Вандкилде и нейните колеги потвърждава, че шлемовете са били положени в тресавището около 900 г. пр. н. е. - преди почти 3000 години и много векове преди викингите да доминират в региона.

Това датира шлемовете към късната скандинавска бронзова епоха, време, когато археолозите смятат, че редовната търговия с метали и други предмети е станала обичайна в цяла Европа и чужди идеи са влияли върху местните култури, пишат изследователите в списание Praehistorische Zeitschrift.

Шлемовете с изящни рога от Виксьо се свързват със средновековните викинги. Но ново проучване определя датировката им на около 900 г. пр. н. е. - повече от хиляда години преди всякакви викинги. Кредит: National Museum of Denmark

Рогатите шлемове

Според датското министерство на културата през 1942 г. човек, който реже торф за гориво, открива парчета от счупени шлемове.

Когато са били открити калните фрагменти от шлем за първи път, намерилият ги човек си помислил, че са парчета заровен отпадък, затова ги оставил настрана. По-късно бригадирът му забелязал фрагментите и ги прибрал в навес, за да бъдат изследвани по-късно. По-късни изследвания на археолози от Националния музей на Дания показват, че фрагментите от "заровените отпадъци" всъщност са части от два бронзови шлема, украсени с извити рога. При разкопаването на торфената яма изследователите откриват и останки от дървена плоча, върху която изглежда е стоял един от шлемовете, което предполага, че те са били умишлено положени в тресавището.

Но металът не може да бъде надеждно датиран и по-нататъшните изследвания показват, че дървената плоча може да е била поставена в тресавището по-рано от шлемовете. Едва през 2019 г. един от колегите на Вандкилде забелязва брезовия катран на един от рогата, докато се готви да направи нови снимки на шлемовете в Националния музей на Дания.

„Тя забелязва, че в рогата има първичен органичен материал и говори с колега от Националния музей, отговорен за колекцията, и те се съгласяват да изпратят проба за точна датировка“, разказва Вандкилде.

Преди това всяка информация за шлемовете се е основавала на тяхната типология - стила, в който са направени, и всички символи, с които са били украсени. Но новата датировка се основава на радиоактивния разпад на изотопа въглерод 14 , по който може да определи кога е възникнала органичната материя. Този метод позволява на археолозите да определят кога са създадени шлемовете и да определят предназначението им, коментира Вандкилде.

„Типологията доста често е добра първа стъпка, хронологично казано, но е много важно да имаме точни дати, както е възможно с въглерод 14“, обяснява Вандкилде. „Сега знаем с тази нова дата, че шлемовете са били поставени в тресавището, може би от някой, стоящ на дървената платформа, около 900 г. пр.н.е.

Символика на слънцето

Освен че имат очи и клюн на граблива птица и извити рога на бик, археолозите смятат, че шлемовете са били украсени с пера и гриви от конски косми. Кредит: Thomas Bredsdorff/National Museum of Denmark

Освен техните изпъкнали рога, шлемовете от Виксьо са украсени със символи, предназначени да изглеждат като очите и клюна на граблива птица. Оперението, което се е разпаднало, естествено, вероятно е било залепено в краищата на рогата с брезов катран, а шлемовете може да са имали и грива от конски косми.

И рогата на бик, и хищната птица вероятно са били символи на слънцето, тъй като подобна иконография от времето е открита в други части на Европа, като например на средиземноморския остров Сардиния и в югозападната част на Иберия.

„Със сигурност не е случайно – трябва да е имало някаква връзка“, коментира Вандкилде.

Възможно е символиката на поклонението на слънцето да е достигнала до Скандинавия по морски път, от Средиземно море и по крайбрежието на Атлантическия океан, който е бил използван от мореплавателите финикийци за търговия след около 1000 г. пр. н. е., „независимо от иначе процъфтяващия трансалпийски търговски път “, пишат изследователите.

Няма признаци, че шлемовете от Виксьо са били използвани някога във войните на Скандинавия от бронзовата епоха, в които обичайно вóйните са употребявали само примитивни шлемове или са били без шлемове.

„Те никога не са били използвани за битка“, казва Вандкилде.

Вместо това вождовете вероятно са носели шлемовете като символи на властта във време, когато регионът е ставал все по-политизиран и централизиран, смята Вандкилде.

„Има много признаци за това и нашето ново датиране на шлемовете от Виксьо всъщност отговаря на това – тази картина на централизация и значението на политическото лидерство“, коментира Вандкилде. „И тези лидери трябва да са използвали религиозните вярвания и иновативни символи като рогата, за да увеличат властта си.“

Източник: Horned 'Viking' helmets were actually from a different civilization, archaeologists say
Tom Metcalfe, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !