Рогозин: Германия няма "морално право" да изключи своя телескоп в съвместната астрофизична обсерватория Спектр-РГ

Рогозин иска да се включи немския телескоп в обсерваторията Спектр-РГ. Учените предупреждават, че не е безопасно

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2022 в 00:01 6798 0

Дмитрий Рогозин
Дмитрий Рогозин  © РИА Новости, Виталий Белоусов

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин инструктира руските специалисти да се подготвят за възстановяването на работата на рентгеновия телескоп eROSITA, създаден в Института за извънземна физика на Обществото Макс Планк в Германия и интегриран в астрофизичната орбитална обсерватория "Спектр-РГ" съвместно с Русия.

Това заяви ръководителят на държавната корпорация Роскосмос в своя телеграм канал.

Спектр-РГ е разработен в Научно-производственото обединение С. А. Лавочкин по поръчка на Руската академия на науките и с участието на немски специалисти. Оборудван е с два рентгенови телескопа, работещи на принципа на рентгеновата оптика : руският ART-XC от Института за космически изследвания на Руската академия на науките и eROSITA.

Апаратът, който се управлява от Научно-производственото обединение "Лавочкин", е изстреляно през юли 2019 г. от Байконур с ракетата-носител Протон-М, след няколко месеца достигна работна орбита в точката на Лагранж L2. Основната цел на проекта е да сканира небето в широк енергиен диапазон с безпрецедентна чувствителност и ъглова разделителна способност, за да го картографира като резултат.

"Спектр-РГ" - Орбитална астрофизична обсерватория / © CC BY-SA 2.0 / DLR Германски аерокосмически център / Спектр-РГ

В края на миналия декември е завършена половината от научната програма, сканирайки Галактиката за четвърти път в рентгенови лъчи и е започнато петото от планираните осем проучвания на небето. Но през февруари тази година, няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, германската страна реши да изключи eROSITA и да го приведе в безопасен режим.

Телескопът ART-XC продължава да работи, но програмата е коригирана. Генералният конструктор на Научно-производствената асоциация "Лавочкин" Александър Ширшаков подчертава, че е възможно да се възстанови изцяло работата на Спектр-РГ за няколко дни - веднага щом германските партньори дадат своето съгласие. Очевидно Роскосмос решава да не чака повече.

„Онези в Берлин, които взеха решението да изключат германския телескоп по русофобски политически причини, нямат моралното право да го направят. Работата на космическа обсерватория е необходима за науката. Ще поправим грешката на германците и ще включим техния телескоп в нашата обсерватория „Спектр-РГ“, заявява Рогозин, без да уточни какво ще се изисква и какъв ще бъде срокът.

Преди няколко дни шефът на държавната корпорация написа , че руските специалисти настояват да се продължи работата на eROSITA. Това е последвано от коментар на Рашид Суняев, научен ръководител на проекта за обсерваторията - той припомня, че "Спектр-РГ" е сложно устройство и затова, за да се избегнат повреди, не може да бъде стартирано едностранно.

Преговорите с колегите му от Германия според академика също са задължителни, за да запази руската страна някакъв имидж:

„За да е ясно и на двете страни, че в далечно бъдеще - след 10-20-30 години - когато ще бъде възможно отново на руски космически апарати да се поставят чужди високотехнологични устройства, действията с тях поне ще бъдат съгласувани".

eROSITA (extended ROentgen Survey with an Imaging Telescope Array) е широкообхватен рентгенов телескоп на борда на руско-германската обсерватория „Спектр-РГ“ и е разработен под ръководството на Maкс Планк Институт за извънземна физика (MPE) в Германия. eROSITA е чувствителен рентгенов телескоп, способен да доставя дълбоки, контрастни изображения върху много големи области от небето в енергийния диапазон ~0,2-8 keV. Задачата на eROSITA е откриването на много големи проби (~100 000 обекта) от галактически купове до червени отмествания z>1, за да се проучи широкомащабната структура във Вселената, да се тестват и характеризират космологичните модели, включително тъмната енергия.

Източник: Рогозин поручил включить немецкий телескоп на обсерватории «Спектр-РГ». Ученые предупреждали, что это небезопасно, naked-science.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !