Романтичното привличане е свързано със синхронизирани сърдечни удари, разкрива експеримент

Ваня Милева Последна промяна на 09 ноември 2021 в 06:26 11805 0

Кредит: Nathan Dumlao/Unsplash

Вероятно не смятате, че потните ви длани са най-привлекателната ви черта, но те – заедно със сърдечния ви ритъм – са физическата проява на истинското ви влечение, показва ново проучване.

В експеримента, проведен в Холандия, изследователите набират хетеросексуални участници, за да участват в реални „срещи на сляпо“, в които ще се срещнат с бъдещ партньор в „кабина за запознанства“, докато носят различни сензори, предназначени да измерват физиологичната динамика между двойката.

Тези сензори включват очила за проследяване на очите с вградени камери, за да определят какво е гледал всеки участник по време на срещата, както и  записват как се смеят, усмихват или по друг начин взаимодействат с партньора си.

Освен това всеки участник носи сензори за наблюдение на сърдечната честота и сензори за проследяване на проводимостта на кожата (известна още като електродермална активност), измервайки как се променя потта върху кожата в отговор на психологическа или физиологична възбуда.

Всъщност изследователите търсят признаци на физиологичен синхрон – скритата хореография от взаимни, невербални знаци, които могат да се проявят, когато хората общуват помежду си или споделят преживяване.

„Предполагаме, че ако наистина съществува вътрешно чувство на привличане... трябва да има физическа проява на привличането между двама души в реалния свят на поведение“, обясняват в статията си изследователите, водени от водещия автор и психолог Елиска Прочазкова (Eliska Prochazkova) от Университета в Лайден.

Екипът смята, че тези прояви могат да се проявят в редица явни синхронни поведения, като привлечените участници подражават или отвръщат на физическите изражения на партньорите си, като усмивки, смях, гледане в очите, кимане и други жестове.

Но не се оказва така.

„Нито един от тези сигнали не предвиждаше степента, в която един човек е привлечен от друг“, обяснява Прочазкова. "Невидимите вътрешни сигнали като сърдечен ритъм и проводимост на кожата определят това".

При всяка среща на сляпо участниците седят от двете страни на масата с преграда помежду си, която се отваря за няколко секунди, за да могат да се виждат, преди да се затворят отново, в който момент участниците оценяват колко привлечени се чувстват от другия участник.

След това бариерата се отваря отново и участниците говорят свободно няколко минути (последвано от друга дискретна оценка на привличането), след което са инструктирани да се гледат един друг, без да говорят още 2 минути (и след това да ги оценяват още веднъж).

През цялото време, по време на тази серия, очилата за проследяване на очите записват взаимодействията им, докато електрокардиографските и електродермалните сензори наблюдават сърдечната честота и проводимостта на кожата. Но се оказва, че именно в последните показатели се проявява цялата активност, казват изследователите.

„Открихме, че ако при срещите са привлечени от партньора си, сърдечният ритъм на двамата се синхронизира“, разказва Прочазкова .

„Ако сърдечната честота на единия човек се е увеличила, тогава се увеличава и на другия. И ако сърдечната честота на единия се е понижила, също се случва и на другия".

Според изследователите промените в изпотяването в кожата следват същия тип модел на синхронизиране, дори докато изричните жестове като смях и усмивка не го правят, което може да подчертае значението на подсъзнателното физиологично свързване за развитието на романтичното привличане, предполага екипът.

Възможно е, казва екипът, по-явните форми на физическо имитиране на жестовете и поведението на другия – да се смеем заедно на една и съща шега, например – да представляват само повърхностно ниво на синхрона.

За разлика от тях, далеч по-фините „микроизрази“ биха могли да предадат и отразяват по-дълбока, по-емоционално резонираща връзка между хората, въпреки че изследователите признават, че все още има много неща, които все още не разбираме за този психологически феномен – нито дали синхронът предизвиква привличане, или обратното.

Разбира се, трябва да се има предвид, че този вид срещи на сляпо в контролирана кабина е изкуствена среда, въпреки че за подобни проучвания, точно това е необходимо. Всъщност екипът посочва, че бъдещите проучвания биха искали да станат още по-строги.

„Тъй като това е едно от първите проучвания, които се опитват да открият привличането с помощта на проследяване на очите и физиологични показатели в реалния живот, ние съветваме изследователите да възпроизведат нашите резултати в още по-контролирана лабораторна среда, в идеалния случай с по-голяма извадка, преди да се опитат да използват тези показатели на практика" , пишат те .

Засега всичко, което със сигурност знаем, е, че когато двама души се съберат, много остава неизказано. Но на някаква загадъчна дължина на вълната понякога се свързваме със специален човек.

Справка: Prochazkova, E., Sjak-Shie, E., Behrens, F. et al. Physiological synchrony is associated with attraction in a blind date setting. Nature Human Behaviour (2021). https://doi.org/10.1038/s41562-021-01197-3

Източник: Romantic Attraction Is Linked to Synchronized Heartbeats, Dating Experiment Reveals, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !