Роса Виктория: Ретроградният Меркурий е голям симпатяга (видео)

100 години ни трябваха, за да докажем съществуването гравитационни вълни, ползата не идва веднага

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 февруари 2016 в 10:33 24476 0

Роса Виктория Димитрова

Роса Виктория Димитрова е докторант астрофизик към Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория Рожен. И въпреки сериозните си занимания, е един сияещ жизнерадостен млад човек с вдъхновяващ чар и чувство за хумор. 

Роса Виктория Димитрова ще ни представи едно от най-големите постижения във физиката за десетилетието - регистрирането на гравитационните вълни. Тя ще изнесе лекцията „100 години гравитационни вълни“ на 23 февруари от 19:00 часа в Читалище.то - София, ул. Лавеле 11.

Зададохме й няколко въпроса - за гравитационните вълни, астрономията, звездите. А за да зададете вашите въпроси - елате на лекцията.

- Кои са основните загадки на астрономията?

- Вселената е необятна и има хиляди неща, които чакат да бъдат открити. Ето, например наскоро открихме на Марс следи от течна вода и тепърва ще изпращаме още уреди да изследват червената планета.

- Какво следят в небето българските астрономи?

- В България сме щастливи, че имаме две професионални обсерватории – тази в Белоградчик и Националната астрономическа обсерватория Рожен. От тях аз и моите колеги изследваме Слънцето, комети, астероиди, звезди, звездни купове и галактики.

- Регистрирането на гравитационни вълни, оповестено на 11 февруари, е важно само по себе си, но с какво това засяга обикновените хора?

- Често ползата за обикновените хора от такива научни открития не може да бъде усетена веднага. Нужни са години за да бъдат разработени нови уреди и натрупани данни, преди дадено откритие да намери своето приложение в бита на хората. Да, чака се повече време от това да сготвиш храна и да я раздадеш на нуждаещите се, но инвестицията в наука винаги води след себе си културен и икономически прогрес, като е помогнала не веднъж на различни страни в моменти на криза.

- Как ще следим космическите обекти с помощта на гравитационната астрономия?

- За това ще разкажа повече на 23 – ти февруари от 19 часа на специалната лекция по темата – „100 години гравитационни вълни“. Ще се опитам да обясня на всички присъстващи откъде тръгва всичко, защо ни трябваха 100 години, за да го докажем и кое е толкова важно за тях и за мен. След лекцията всеки желаещ ще има възможност да зададе въпросите си, които може да не са свързани само с гравитационните вълни, а с всичко, свързано с астрономията и Вселената.

- Какво мислите за ретроградния Меркурий?

- Голям симпатяга е. Свикнали сме да бягаме от него като от понеделниците всяка седмица и сигурно му е много мъчно. Истината е, че планетите не се интересуват особено от човеците по Земята, но ние винаги държим цялата Вселена да се вълнува за нас и ѝ приписваме човешки качества.

- Къде се виждат най-големите звезди?

- Учудващо за много хора най – големите звезди не се виждат в социалните мрежи или в най – гледаното време по телевизията. Те са си там, горе на небето, просто ни трябва малко по – тъмно място, далеч от градовете, за да ги видим.

- Как се свалят звезди на професионален звездоброец?

С въображение и упоритост. Не е лесно да се свали звезда, стояла хиляди години на небосвода.

- Роса Виктория е хубаво име за звезда. Откъде долетя?

- Роса Виктория в превод означава Роза на победата. Тъй като в професионалната астрономия не даваме имена на звезди, един ден това най–вероятно ще стане име на астероид. Надявам се не този, който ще удари Земята.

- Предстои ти участие за обучение на млади астрономи в Чили. Разкажи ни повече за това.

- Конференцията на която ще присъствам се нарича Scientific writing for young astronomers и се провежда за четвърти път от 2008 година насам като един от организаторите е престижното списание Astronomy & Astrophysics. На нея всеки млад астроном ще има възможност да получи персонални насоки как да представя науката, с която се занимава в научни статии и в различни научни форуми.

Това не е езиков курс, въпреки думата “writing” в заглавието и на него няма да бъдат обсъждани английската граматика и правопис, нито ще бъдат заучавани техники на бързо писане, например. На такъв тип конференции младите учени развиват контакти с водещи изследователи от своята област и имат възможност значително да напреднат с научната си реализация след това.

Както казах вниманието е персонално, според нуждите на конкретния участник и за това подборът е много строг. Тази година кандидатурите са сведелни от няколко хиляди до само 40, като аз имам щастието да съм първият човек от България, който е избран да участва и да представи научните си достижения, получени с телескопите на Националната астрономическа обсерватория Рожен. За съжаление организаторите осигуряват само безплатно настаняване в хотел и храна, а транспортните разходи са за сметка на участниците.

Кратките срокове до заминаването ми, наред с разстоянието до Чили и произтичащите от това високи транспортни разходи, представляват проблем за мен, който се надявам скоро да бъде разрешен.

Ако имате идея как да помогнете - пишете на [email protected]

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !