Росатом работи върху ядрени реактори за военни цели

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 май 2018 в 09:43 4606 0

Кредит РИА Новости

Наскоро стана известно, че в Русия работят върху създаването на ядрени реактори с охлаждане с тежки течни метали. Те ще бъдат използвани "за отбранителни цели", съобщава РИА Новости, цитирайки материали от годишния доклад на "Росатом".

"Реакторните инсталации с теплоносители от тежки охлаждащи течни метали ще работят в рамките на поръчка за отбранителните цели на държавата", се казва в отчета за 2017 г., който може да се прочете в сайта на Центъра за корпоративна информация. Става дума за проектно-конструкторска, както и за научноизследователска и развойна дейност. Подробности не се оповестяват.

Що се отнася до охлаждащата течност, най-вероятно ще е олово или сплав от олово с бисмут. Реактори с оловно-бисмутово охлаждане се използват за ядрени подводници. Например такива ядрени подводници като 705 и 705К, известни също като "Алфа", които са записани в Книгата на рекордите Гинес заради тяхната висока скорост.

Конструкторското бюро "Хидропресс" към "Росатом" разработва проекти за реакторни инсталации за бързи неутрони с ниска мощност. Понастоящем се разработва проект за реакторната установка СВБР-100 - система с ниска мощност за многоцелево използване.

Друг проект, който наскоро бе завършен от "Хидропрес", е оловно-бисмутов интегрален реактор. Това е инсталация с ниска мощност, предназначена за потопяем захранващ модул. Най-вероятно такива системи ще бъдат използвани на руски подводни дронове за военни цели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !