Роскосмос: Вторият етап на "ExoMars" се отлага за 2020 година

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 май 2016 в 09:08 3182 0

Кредит ESA

Trace Gas Orbiter, Schiaparelli и марсоходът на ExoMars.

Вторият етап на мисията "ExoMars" се отлага за 2020 г., съобщи официалният сайт на държавната корпорация Роскосмос.

Първият етап на международната мисия започна на 14 март 2016 г. от Байконур със успешното изстрелване на ракетата носител "Протон-М". Тя изведе в космоса на космическия апарат "ExoMars", включващ орбиталния модул TGO (Trace Gas Orbiter) и спускаемия апарат Schiaparelli (Скиапарели). В космическата сонда Trace Gas Orbiter ще се използва и българска апаратура "Люлин-МО", създадена от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН. Апаратурата "Люлин-МО" ще изследва космическата радиация.

Космическият апарат "ExoMars" ще достигне Марс през октомври 2016.

Втората фаза планира на Червената планета да се спусне марсоход и повърхностна научна платформа. Стартът на този етап на мисията бе оповестен за 2018 г..

Но окончателният доклад на международната експертна група Tiger Team, представен по време на среща в Москва, показва, че предвид възможните забавяния на взаимните руско-европейските доставки на оборудване и работата на подизпълнителите, вторият етап на мисията "ExoMars" ще стартира през 2020. 

Ръководителите на Роскосмос и ЕКА - Игор Комаров и Ян Вернер - потвърдиха съвместното си решение да определят продължението на мисията за 2020 г.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !