Русия планира да се откаже от участие в МКС и да работи по своя космическа станция

Руската корпорация "Енергия" заяви, че до 2025 г. Международната космическа станция ще бъде изправена пред "лавинообразен отказ на множество елементи".

Ваня Милева Последна промяна на 27 ноември 2020 в 00:03 3658 0

Изглед към река Амазонка от МКС. Кредит: ESA, Luca Parmitano

Ракетно-космическата корпорация "Енергия", разработчик на пилотирания "Союз" и безпилотен товарен космически кораб "Прогрес", съобщава, че Международната космическа станция може да се разпадне и предлага Русия да се откаже по-нататъшно участие в нейната програма.

Това се казва в изявление на първият заместник генерален директор на корпорацията Владимир Соловьов на неотдавнашното заседание на Съвета на Руската академия на науките.

Той припомня, че Русия има задължения към МКС до 2025 г., но вече е очевидно, че елементите на станцията „са сериозно засегнати от повреди щети и излизат от експлоатация“. „Много от тях не могат да бъдат заменени. След 2025 г. прогнозираме лавинообразен отказ на множество елементи на борда на МКС. ... Разходите за по-нататъшното финансиране, които се оценяват на 10-15 милиарда рубли (110-170 млн. евро), са твърде големи. Необходимо е да се преразгледат условията за по-нататъшно участие в програмата и да се съсредоточим върху изпълнението на програмите за свои орбиталните станции “, подчертава Соловьов.

Според него сега си струва Русия да се съсредоточи силите си върху внедряването и разполагането на руската орбитална сервизна станция. Според проекта РОСС,  представен от Соловьов (не за първи път), тази станция ще бъде с отворена архитектура и неограничен експлоатационен живот поради сменяемите си модули (предвиждат се около три до седем). Станцията ще побира двама до четирима членове на екипажа. Освен това, за да се намали размерът на финансирането и въздействието на радиацията върху хората, ROSS ще може да работи и в безпилотен режим, а космонавтите ще работят на смени.

Задачите на РОСС включват изследвания и експерименти, дистанционно наблюдение, комуникации и навигация, идентифициране на техногенни бедствия, геоложки проучвания, мониторинг на горите и най-интересното - космически туризъм. Те искат да изведат модулите в орбита с помощта на ракети-носители от тежък клас "Ангара-А5", като се предполага, че това може да започне след 2024 година.

Руската космическа станция РОСС ще бъде подобна на станцията Мир

От Роскосмос, коментирайки изявленията на първия заместник генерален директор на "Енергия", заявяват, че преговорите с партньорите в Международната космическа станция, включително НАСА, относно по-нататъшната й експлоатация (или завършване на работата) ще започнат през новата година. „Въпросът за експлоатационния живот на МКС зависи както от техническото състояние на неговите модули и прогнозния ресурс, така и от политическите въпроси, които трябва да се обсъдят с партньорите“, обяснява пресслужбата на държавната корпорация.

От руската космическа агенция отбелязват, че очакват от "Енергия" "предложения и инженерни обяснителни записки за новата многофункционална орбитална станция", за да разгледат проекта на научно-техническия съвет.

Създаването на международна пилотирана космическа станция започва преди повече от 20 години, през далечната 1998 г., когато е пусната в експлоатация функционална товарна единица "Заря". Първата дългосрочна експедиция на борда на станцията стартира през октомври 2000 г., а в нея участват астронавтът на НАСА Уилям Шепърд и руските космонавти Юрий Гридзенко и Сергей Крикалев. Те останаха в орбита почти 137 дни. Сега там работи 63/64 -ти екипаж.

Първоначално станцията е трябвало да се използва до 2015 г., но след това срокът бе удължен до 2020 г., а след това до 2024 г. Сега партньорите (Русия, Канада, САЩ, Япония и десет държави от Европейската космическа агенция) решават дали МКС може да продължи да работи до 2028-2030. Междувременно през последните години различни течове, прословутите „дупки“ и аварийни ситуации на борда на станцията и прикачените към нея устройства не се случват толкова рядко.

До 2017 г. почти 122 милиарда долара са изразходвани за създаването и поддръжката на станцията (САЩ са инвестирали около 82 милиарда, Русия - девет милиарда (въпреки че е използвала 33 процента от ресурсите на космическата станция), Европа - около 13 милиарда, Япония - почти 15 милиарда , и Канада - 2,8 милиарда). В същото време за годишната поддръжка на МКС са нужни пет милиарда  долара като от 4 милиарда се отпускат от НАСА.

ИзточникРКК «Энергия» призвала отказаться от участия в программе МКС и работать над национальной станцией, naked-science.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !