30 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Руски научен фонд, закрит заради шпиономанията на Кремъл

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 октомври 2015 в 16:10 39401
Челната страница на сайта "Елементи", определен за поддържан от "чужди агенти".

Руският фо́нд "Дина́стия", основан и финансиран с лични средства от учения и бизнесмен Дмитрий Зимин, официално обяви за прекратяването на дейността си на 31 октомври.

Съобщението е публикувано на сайта на НПО-то.

Фондът поддържа обширен архив с научни публикации, научно-популярния сайт "Елементи", организира публични лекции на чуждестранни учени, финансира програми - грантове и стипендии за студенти, млади учени - физици, конкурси, фестивали, летни школи за учители и ученици в областта на природните науки.

Въобще целта на фонда може да се определи като не само подкрепяща руската фундаментална наука, но и популяризирането на науката изобщо.

Но на 25 май т.г. руското Министерство на правосъдието включи фондовете "Династия" и "Либерална мисия" в регистъра на "чуждите агенти". При това "Династия" съществува не благодарение на пари от чужбина, а с личните средства на Зимин, които са в задгранични сметки. Представители на фонда не веднъж са подчертавали, че работата на организацията няма политически характер, а дейността им е ограничена в областта на образованието, науката и културата.

След като фондацията бе вкарана в списъка на "чуждите агенти", Зимин обяви, че престава да финансира фонда. "Няма да харча свои собствени пари от името на непозната за мен чужда държава, разбира се" - коментира ученият. Зимин заяви също, че може да промени решението си, но само ако Министерството на правосъдието оттегли решението за определянето на "Династия" за "чужд агент" и лично му се извини.

В рамките на няколко дни в края на май, руски учители и учени проведоха серия от протести пред Министерството на правосъдието в подкрепа на "Динасия".

На 1 юни президентския съвет по правата на човека се извини на Зимин и Ясин, че техните фондове "Династия" и "Либерална мисия" са включени в регистъра на "чуждите агенти". Авторите на декларацията ги наричат истински патриоти на Русия, хора с безупречна репутация.

На 17 юни обаче съдът глоби фондациите "Династия" и "Либерална мисия"  по 300 хиляди рубли всеки. Съдът уважи искането на Министерството на правосъдието за привличане на НПО-тата към административна отговорност в съответствие с част 1 от член 19.34 от Административнопроцесуалния кодекс (нарушение на реда от организации с нестопанска цел, които действат като "чужди агенти").

На 8 юли фондация "Династия" обяви самоликвидация. Това решение бе взето на заседание на Управителния съвет на фонда на 5 юли. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че Кремъл съжалява за закриването на фонда. "Не са предприети никакви разпореждания по отношение на фонда. Статутът на чужд агент не означава забрана." - отбелязва Песков.

"Обратен път няма." - заяви Зимин.


поп Дръвчо 01.10 2015 в 22:32 1
+ 6
- 1
Тия па, наука ще развиват и популяризират - и то не къде да е, а в Православния Халифат.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.