Руският сателит "Ресурс-П" показа как изригва вулкана Убинас (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2019 в 14:26 2644 0

Руският сателит "Ресурс-П", който се използва за дистанционно наблюдение на Земята, направи невероятна снимка на изригването на Убинас, много активен вулкан в Перу.

Вулканът започна да става отново активен миналия петък. Пепелта и димът достигнаха височина 12 км в радиус от 25 км, съобщи Reuters.

В туит по данни на друг спътник, американския сателит GOES, е публикувано видео на изригването на Убинас в Перу на 19 юли 2019 г., по четири различни начина. По посока на часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл можете да видите в GeoColor (възможно най-близкото приближение до дневните изображения с истински цвят), пепелта в RGB (red, green, blue), въздушните маси в RGB  и серен диоксид (SO2).

Националният институт за гражданска защита на Перу (INDECI) разпореди евакуация на района близо до вулкана, разположен на север от Мокегуа, в Южна Перу. 

В неделя (21 юли), два дни след началото на изригването, Геофизичният институт на Перу (IGP) обяви "оранжев предупредителен код", което означава, че все още има вероятност вулканът да избухне отново и да изхвърли още повече пепел. От понеделник (22 юли) изригването е засегнало 29703 души и е повредило 637 обществени сгради и домове, съобщава Националният оперативен център за защита Перу.

Днес служителите на IGP заявиха, че вулканът все още може да изхвърля пепел или да изригне. Вулканът Убинас е един от десетките активни вулкани в региона, които са част от "Огнения пръстен" по тихоокеанското крайбрежие, район, известен с чести земетресения и вулканични изригвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !