Руснак живя повече от 60 години само с половината от мозъка си

Историята на човек, който води пълноценен живот без половината от мозъка си.

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 юли 2019 в 00:00 7457 0

Вместо ляво полукълбо има "дупка". Кредит: Марина Аникина

Наскоро в болница в Московска област е приет пациент с нарушения в кръвообращението на мозъка, с диагноза транзисторна исхемична атака (ТИА) или микроинсулт, съобщава Газета.Ru. В този случай може да възникнат затруднения с подвижността на ръцете и краката.

Проведената компютърна томография е показала, че частта от мозъка, в която се предполагаше, че се е случила исхемичната атака, просто липсва. А мястото на цялото ляво полукълбо е празно. Според невролозите мозълчните функции на пациента през целия му живот са изпълнявани от едното полукълбо - дясното.

В същото време дори нарушението в кръвообращението не е довело до сериозни последствия и след оказваната помощ и възстановяване на функциите на крайниците, пациентът се отказва от по-нататъшни изследвания и е изписан да се прибере у дома си. 

Според наличната информация мъжът е живял повече от 60 години, като е служил в армията, след като е получил висше образование и е създал семейство. Преди пенсионирането си е работил в завод. Не е усетил по никакъв начин липсата на ляво полукълбо нито в детството си, нито в зряла възраст. „Живеех нормален живот, нямам оплаквания и сега не се нуждая от допълнителна „слава“", заявил пациентът на лекарите.

Вместо ляво полукълбо има "дупка". Кредит: Марина Аникина / Федерален център за екстрапирамидни заболявания и психично здраве ФМБЦ А.И. Бурназян ФМБА России


При такива сериозни патологии специалистите не са твърде оптимистични.

"Случаи на отсъствие на определени части от главния мозък за известни на учените", отбелязва Марина Аникина, невролог в Центъра АИ Бурназян. "Такива случаи се срещат при пациенти с церебрална парализа: в някои случаи интелигентността на такива хора се запазва, но двигателните функции почти винаги са нарушени".

Според експертите, в този случай на руския пенсионер, нарушението може да се е случило в най-ранна ембрионална гестационна възраст.

В медицинската практика има и куриозни случаи, които привличат интереса на научната общност. През 2016 г. бе описан случай на французин, който до 44-годишна възраст, докато не са му направили томография, не е знаел, че на практика няма мозък - при него липсва 90% от мозъка. Този клиничен случай е описан в научното списание Lancet.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !