"С чисти ръце към звездите": Списание "Българска Наука" на 10 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 ноември 2015 в 23:48 12624 0

Кредит Наука ОFFNews

Списание "Българска Наука" отпразнува своя 10 годишен юбилей. Вчера в книжарница "Перото" се събраха читатели, автори, участници от форум "Наука.бг" и други ентусиазирани фенове на знанието, дошли да поздравят създателите на това най-популярно издание за наука в България.

Водещ на събитието бе Любов Костова, директор на "Британски съвет България" и създател на "Софийския фестивал на науката" и вдъхновен популяризатор на науката в България.

Освен създателите на списанието, братята близнаци Росен и Петър Теодосиеви, гости на събитието бяха д-р Владимир Божилов, доц. Ивайло Славов и Мария Чернева от БНТ.

Списание "Българска Наука" е създадено в края на 2005 г. от двамата братя Росен и Петър, които по това време са само на 16 години. В началото пишат сами статиите, но постепенно привличат учени от БАН и университетски преподаватели. Бързо печелят читатели със своята интересна, компетентна и на достъпен език научна информация. От тогава и досега списанието се разпространява безплатно в pdf формат. Освен огромната работа по списанието Росен и Петър поддържат сайта и научния форум, но вече и с помощта на доброволните усилия на десетки млади хора. Междувременно завършват културология в Софийския университет и посещават над 30 страни по света като всяко посещение е свързано с работата им по списанието. За тези 10 години те са направили над 20 проекта, между които е проекта "Прочети ми", чрез който хора със зрителни увреждания могат да чуят на диск новините от науката с гласовете на най-разпознаваемите журналисти в България. Предстоят още интересни проекти - "бг наука за деца" и вариант на списанието на английски език.

Сега Росен и Петър са на по 26 години и могат да се гордеят с резултата на 10-годишния си труд, защото няма по-благородна мисия от тази.

Защото както каза д-р Чавдар Черников, един от най-дългогодишните и активни сътрудници на списанието и форума: "Като протегнеш ръка нагоре, може да не стигнеш звездите, но поне няма да се окаляш".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !