С една стъпка пред земетресенията

Horizon Последна промяна на 19 ноември 2021 в 00:01 20334 0

Карта на земетресенията от 1900 г. Кредит: Wikimedia Commons

Докато точното прогнозиране на земетресенията е в сферата на научната фантастика, системите за ранно предупреждение са в голяма степен реалност. С напредъка в изследванията и технологиите ефективността на тези системи нараства и те стават жизненоважни за намаляване на човешките, социалните и икономическите последици от земетресенията.

Разрушителни земетресения могат да възникнат по всяко време. Макар че не можем да предотвратим настъпването им, можем да направим така, че човешките жертви, икономическите загуби и прекъсването на основни услуги да се сведат до минимум.

Изграждането на по-устойчиви градове е от решаващо значение за противопоставяне на сеизмичните бедствия. Ако имаме по-добра представа кога ще настъпи земетресение, властите биха могли да приведат в действие местните планове за извънредни ситуации, евакуация и подслон. За съжаление, обаче нещата не стоят така.

„Земетресенията възникват там, където има разломи, и затова знаем къде ще възникнат. Проблемът е, че не знаем как да прогнозираме кога ще се разрази земетресението“, обяснява Куентен Блетри от Института за научни изследвания и развитие (IRD) във Франция. Той е изследовател в лабораторията Géoazur към университета Côte d'Azur.

„При успешното предвиждане на земетресения трябва да се посочи с голяма точност мястото, времето и магнитуда на бъдещо събитие, което към този момент не може да се направи“, добавя Йоханес Швайцер, главен изследовател по геофизика към NORSAR, независима фондация за научни изследвания, специализирана в областта на сеизмологията и сеизмичния мониторинг.

Потенциалът на изкуствения интелект за подобряване на точността и скоростта на системите за ранно предупреждение

Системите за ранно предупреждение на земетресения се развиват бързо благодарение на напредъка в мощността на компютрите и мрежовите комуникации.

Те работят, като откриват първите сигнали, генерирани от земетръсното разкъсване, преди най-силният трус и вълните цунами да достигнат до населените райони. Тези сигнали следват възникването на земетресението и могат да бъдат записани секунди преди сеизмичните вълни.

Обещаващ, неотдавна открит ранен сигнал е бързият еластогравитационен сигнал (PEGS), който се разпространява със скоростта на светлината, но е милиони пъти по-слаб от сеизмичните вълни, поради което често остава неоткрит.

Според Блетри изкуственият интелект (ИИ) би могъл да играе ключова роля при откриването на този сигнал. С подкрепата на проекта EARLI, той ръководи екип, чиято цел е разработването на алгоритъм за ИИ, способен да прави точно това.

„Системата ни за ИИ има за цел да повиши точността и скоростта на системите за ранно предупреждение, като осигури възможността да улавят изключително слаб сигнал, който предхожда дори най-бързите сеизмични вълни“, казва Блетри.

Макар че още е в много ранен етап, ако проектът успее, според Блетри държавните органи ще имат достъп до почти незабавна информация за магнитуда и местоположението на земетресението. „Това ще им даде възможност да предприемат незабавни действия за смекчаване на последиците, като например затваряне на инфраструктура, като влакове и ядрени електроцентрали, и преместване на хората в зони, в които са в безопасност от земетресение или цунами“, отбелязва той.

Статистически метод за повишаване на сеизмичната устойчивост

Друг подход за подобряване на сеизмичната устойчивост и намаляване на човешките загуби е оперативното прогнозиране на земетресенията (OEF). TURNkey, проект, ръководен от NORSAR, има за цел да подобри ефективността на този статистически метод, използван за изучаване на сеизмичните последователности с цел подаване на своевременни предупреждения.

„Оперативното прогнозиране на земетресенията може да ни информира за променящите се с времето рискове от земетресение, като дава възможност на ръководните лица и публичните органи, отговарящи за управлението на извънредни ситуации, да се подготвят за потенциално разрушително земетресение“, обяснява Иван Ван Бевер, ръководител на проекта TURNkey. „Оперативното прогнозиране на земетресенията обаче не може осигури предупреждения с високо ниво на точност.“

В допълнение към подобряването на съществуващите методи, по проекта TURNkey се разработва платформата „Прогнозиране — Ранно предупреждение — Предвиждане на последствията — Реагиране“ (FWCR) за повишаване на точността на предупрежденията за земетресение и изпращане на цялата свързана с предупреждението информация до крайните потребители в разбираем и използваем формат.

„Платформата ще прогнозира и издава предупреждения за вторични трусове и ще подобри способността на потребителите да оценяват както преките, така и косвените загуби“, казва Ван Бевер.

По-добре подготвени от всякога

Понастоящем платформата се тества на шест места в Европа: Букурещ (Румъния), планинската верига на Пиринеите (Франция), градовете Хверагерди и Хусавик (Исландия), градовете Патрас и Егио (Гърция) и пристанището Джоя Тауро (Южна Италия). Тя е в процес на тестване и в провинция Гронинген (Нидерландия), която е засегната от изкуствено предизвиквана сеизмичност — слаби земетресения и трусове, причинени от човешка дейност, която променя напреженията и деформациите в земната кора.

Йоханес Швайцер, който е координатор на проекта, е уверен, че мултисензорната информационна система за земетресения ще докаже способността си да задейства ранни предупреждения и бързо реагиране. „Платформата TURNkey ще запълни празнината между теоретичните системи и практическото им приложение в Европа“, отбелязва Швайцер. „По този начин тя ще подобри сеизмичната устойчивост на градовете преди, по време на и след разрушително земетресение.“

„Тъй като тези технологии и системи продължават да се подобряват, те могат да намалят човешките, социалните и икономическите загуби при земетресения“, добавя Блетри.

Намиращите се в земетръсни зони градове ще бъдат по-добре подготвени от всякога. Най-малкото, тези нови системи ще осигурят на хората навременно предупреждение, за да залегнат, да се покрият и задържат за нещо по време на земетресение.

Изследването в тази статия е финансирано от ЕС. Тя е публикувана първоначално в Horizon, списанието за научни изследвания и иновации на ЕС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !