С какво може да се заразиш, докато си бъркаш в носа

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 октомври 2018 в 00:01 8232 0

Навикът на много деца и дори на възрастни - бъркането в носа - може да бъде опасен.

Това е заключението на ново проучване на международен екип учени, публикуванo в European Respiratory Journal.

Специалистите изследват разпространението на пневмококите (Streptococcus pneumoniae) - бактерии, които причиняват менингит, отит, синузит и пневмония.

Всяка година от болести, причинени от пневмококови инфекции, умират 1,3 милиона души по света. В рисковите групи са децата и възрастните хора и хората с отслабена имунна система, заяви ръководителят на изследователската група Виктория Конър (Виктория от Конър) от Школата за тропическа медицина в Ливърпул.

Нейният екип за пръв път доказва, че пневмококите се предават не само от въздушно- капков път, а патогенът, попаднал на пръстите и влязъл в контакт с носната лигавица, може лесно да проникне в организма.

За да прецени възможните рискове от контакта на ръцете с носа, екипът провежда изследване с  40 здрави доброволци, разделени на случаен принцип на четири групи, които се излагат на  пневмококи по различни начини.

Изследователите подчертават, че този експеримент не е застрашил здравето на доброволците, тъй като концентрациите на микроорганизми са минимални.

Участниците от първата група потапят ръцете си във вода, заразена с бактерии, а след това трябва внимателно подушват пръстите си. Участниците от втората група трябва да разтрият носа си с гърба на ръката след изсъхването на "бактериалната вода". Доброволците от третата група с влажни и четвъртата група със сухи пръсти трябва да "се самоинфектират", като си бъркат в носа.

След това изследователите определят съдържанието на бактериите в организмите на участниците (по-точно в носовете им).

Оказа се, че участниците от третата група са с най-висок процент на разпространение на бактерии. Най-малко патогенни микроорганизми успяват да се размножават при хората от първата група. 

Темповете на увеличаване на количеството на бактериите във втората и четвъртата групи са малко по-ниски. С други думи, за бактериите, сухата и влажна среда по същество няма съществена разлика, казват авторите. Според тях малко пневмококи умират при изсушаването на мокрите ръце.

Коментирайки резултатите от работата, Конър отбеляза, че отучванети на децата от навика да си бъркат в носа си често не е лесна задача. А да им се забрани да го правят е невъзможно. Ето защо може би най-добрата мярка за превенция в този случай е да се научи детето редовно да мие ръцете си и да се поддържа чистота в дома, така че да влиза в контакт с мръсни предмети, колкото е възможно по-рядко.

Но също така е важно стремежът към хигиена да не се превръща в параноя, тъй като наличието на малък брой бактерии стимулира развитието на имунната система на детето, добавят експертите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !