23 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

С лятното слънцестоене настъпи астрономическото лято

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 юни 2017 в 12:30 37130
Снимка: John Rainford/Wenn.com

Тази сутрин в 7:24 ч. настъпи астрономическото лято. Днес се наблюдава и лятно слънцестоене - денят е най-дългият през годината от цели 15 часа, 19 минути и 33 секунди.

По време на лятното слънцестоене Слънцето е на 153 029 029 км от Земята. Това разстояние ще продължи да нараства до момента на преминаването на нашата планета през нейния афелий – най-отдалечената от Слънцето точка на елиптичната земна орбита. Това ще стане на 3 юли в 23:11 ч., когато Земята ще се намира на 152 094 421 км от Слънцето. 

Всяка година има две Слънцестоения - едно през зимата и едно през лятото. Лятното слънцестоене има когато земната ос е най-наклонена в посока Слънцето и е директно над Тропика на Рака. 

И макар да изглежда като ден за празнуване, всъщност на този ден пътят на Слънцето спира да се движи на север в небето и дните започват да стават постепенно по-къси.

Това обаче няма да се забележи веднага. Най-късият ден от годината е чак на 21 декември, когато настъпва Зимното слънцестоене. (подробности за слънцестоенето можете да научите от статията на Nauka OFFNews за 10-те интересни факта около него)

Терминът "слънцестоене" идва от латинската дума "solstitium", което означава "слънцето стои неподвижно". Астрономите обясняват, че Слънцето изглежда като "застанало неподвижно" на точка от хоризонта, където залязва и изгрява, преди да продължи в обратна посока.

За езическите вярвания Слънцестоенето съдържа огромна мощ - нощта преди днешния ден се смята за времето, когато булото между този свят и следващия е най-тънко. През вековете денят вдъхновява множество фестивали и чествания с клади, пикници, песнопения и танци по целия свят. Най-известно е честването на каменния монумент Стоунхендж във Великобритания.

В България Слънцестоенето беше посрещнато с древен езически ритуал на тракийското скално светилище в античния град Кабиле край Ямбол.

Въпреки очевидните връзки със Слънцето, точната цел на мистериозния каменен кръг остава неизвестна. Построен е на три фази между 3 000 и 1 600 г. пр. н. е. Камъните за монумента са донесени на разстояние от 240 км. Снимка: Jeff Gilbert/Telegraph


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.