С тази оптична илюзия ще видите черно-бели изображения в цвят

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 октомври 2018 в 16:16 13489 1

Кредит Matt Loughrey

Поредната впечатляваща оптична илюзия е създадена от ирландския художник Мат Лоури (Matt Loughrey) - серия от негативи на черно-бели изображения, които може да се възприемат като цветни.

Ето как действа: Съсредоточете се в бялата точка на носа на всеки портрет в продължение на 20 секунди, за предпочитане в помещение със слабо осветление. След това погледнете към празна стена.

Трябва да видите призрачно цветно изображение.

Искате ли да видите тази емблематична снимка на Мерилин Монро в цвят? Matt Loughrey

Както обяснява Лоури за IFLScience, изображенията са създадени с компютърна техника за редактиране, наречена SMTM, разработена от самия него и неговата партньорка Сара МакУолтър (Sarah McWalter) за тяхната работа като професионални оцветители на исторически снимки. 

"Изображението се оцветява точно чрез SMTM, което в някои случаи отнема часове. След това се обръща в негатив и леко се отмества. Това помага на зрителната област на мозъка точно да реализира инверсията, като по този начин създава работещо 'постизображение'". 

Лоури заяви, че резултатите от тяхната работа са направили революция в ръчния труд по оцветяването. 

"Това по същество проправи пътя към създаването на образ, който е точен над 90 процента, без да се налага наличието на цветен образец", отбелязва специалистът. "Всъщност се появяват детайли в историческите изображения, които са били скрити в монохромните снимки".

Абрахам Линкълн. Matt Loughrey

"Когато се фокусирате върху картината, клетките в очите ни - колбички или конусчета, които регистрират цветовете, - силно се стимулират. След кратък период от време сигналът към мозъка от тези клетки, който съобщава какъв цвят гледате, отслабва. Това на свой ред прави цвета приглушен и когато преместите погледа си в празно пространство, например стена, мозъкът компенсира тази липса на информация. Това означава, че когато сте гледали негатив, ще го видите в цвят".

Индианец сиукс "Iron White Man", 1898. Matt Loughrey

 Вижте още от работата на Лоури и МакУотър в National Geographic и My Colourful Past в Instagram.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.10 2018 в 17:21

Това категорично не са черно-бели картинки. Това са негативи, с леко намалена наситеност което усилва ефекта.