САЩ: Сърф в "Замръзналото царство" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 януари 2018 в 00:06 4336 0

Кредит Jonathan Nimerfroh/ jdnphotography.com

Студът, който скова американското източно крайбрежие, създаде фантастично явление в Нантъкет, Масачузетс - "замръзнали вълни".

Вълните, привидно почти замръзнали, не са само красиви - някои от тях стават за сърфиране, според фотографът и сърфист Джонатан Нимерфро (Jonathan Nimerfroh). "Може да сърфирате в киша, защото вълните се движат", обяснява Нимерфро за Live Science.

Нимерфро бе имал късмета да стане свидетел на това замръзнало очарование. Той нарича тези вълни Slurpee вълни (Slurpee - вид популярен в Америка сладолед).

"Когато температурите се задържаха ниско през изминалата седмица, знаех, че има вероятност да се появят отново в Нантъкет "сладоледените вълни". И наистина, на сутринта на 2 януари закарах колата си до плажа и те бяха там", разказва Нимерфро. 

Jonathan Nimerfroh/ jdnphotography.com

Докато двама приятели на Нимерфро сърфират точно около леда, "крещят в екстаз" и се забавляват вдигайки огромни ледени късове с неопреновите си ръкавици, той прави колкото може повече снимки.

Температурата на океана е минус 11 градуса по Целзий, която е под температурата на замръзване на солената вода: - 2º С.

Това не са ледени скулптури

Но въпреки поразителната си красота, тези вълни се състоят от каша от лед и сняг, а добре се виждат и пръските в крайната им фаза (все пак ледът не може да застине и остане във въздуха). Подчертаваме, това не са твърди вълни, нито застинали ледени скулптури.

Подобно явление е достатъчно добре известно и се нарича "киша" - когато на повърхността на водата, а понякога и под повърхността й, се образува рохкав полулед, полусняг, смесен с достатъчно количество вода.

И въпреки, че морската вода замръзва при температура около -2 °C, тя замръзва бавно, а за да замръзне голяма вълна е необходимо рязко, почти мигновено понижаване на температурата с дори не десетки, а стотици градуси.

Jonathan Nimerfroh/ jdnphotography.com

Рядко явление

При такива ниски минусови температури започват да се образуват ледени кристали в океанските вълни, обяснява океанографът Карин Ашджан (Carin Ashjian) в Smithsonianmag.com .

Според Нимерфро, "замръзнали" вълни като тези не са често срещани. "Трябва да имате доста късмет, за да видите "сладоледените" вълни, така че аз съм много щастлив да ги видя два пъти", отбелязва Нимерфро, добавяйки, че първата му среща с вълните бе през февруари 2015 г. (Могат ли морските вълни да замръзнат)

"Сладоледените" вълни наистина са рядко явление. Глациологът Ерин Петит (Erin Pettit) от Университета на Аляска Феърбанкс заяви пред The New York Times, че тя никога не е виждала такива вълни - обикновено бурните разбиват леда.

Освен, че е рядко срещано явление, явлението е и  краткотрайно. На 2 януари ледените вълни се разтопиха след около 3 часа, коментира Нимерфро.

Снимки от първата среща на сърфиста-фотограф със замръзналите вълни:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !