САЩ официално позволи на свои компании да извличат ресурси от астероиди

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 ноември 2015 в 10:34 8273 2

Кредит DSI

Deep Space Industries има амбиции да добива ресурси от астероиди.

Американският Конгрес прие законопроекта HR 2262, даващ право на американски граждани за владение на ресурси, добити извън границите на планетата Земя, а също уреждащ и други детайли за комерсиализацията на космоса, например, поддръжката на НАСА от частни космически компании до 2025 г.

Конгресмените са нарекли този законов акт "SPACE Act of 2015", което е акроним на "Spurring Private Aerospace Competitiveness and Entrepreneurship" (Стимулация на предприемачеството и конкуренцията в областта на частното усвояване на космоса").

С един от предишните закони вече бе установено, че от гледна точка на САЩ, собственик на ресурсите, извлечени в космоса, е този, който ги е добил. Това обаче противоречи на „Договор за космоса”, подписан от стотици страни, включително и от Съединените щати, където е договорено, че космическите ресурси принадлежат на цялото човечество. 

Подписанията през 1967 г.  документ „Договор за космоса” урежда международното право над Луната и всички други небесни тела, освен Земята, включително и орбитите около тези тела. Провъзгласени са принципът за изключително мирно използване на Луната и другите небесни тела, принципът за равни права на всички държави за изследване на небесните тела, принципът за недопустимост на претенции от страна на която и да е държава да разпространява своя суверинитет на някое небесно тяло.

Затова, всеки такъв обект подлежи на задължителен свободен достъп и право на ползване от всяка друга заинтересована държава. Разбира се, логиката на този режим е да не допусне претенция за суверенитет, а от там и да гарантира демилитаризирания характер на Космоса - особено важен въпрос по времето на студената война. Но в следствие на тази логика, следват множество проблеми - например ресурсите, които се извличат от небесни тела, не могат да се ползват за благото на отделни юридически лица отвъд научните цели на съответната мисия, като остава неясно дори дали е възможно тези ресурси да бъдат използвани за компенсиране на първоначалната инвестиция в мисията.

Новият закон уточнява детайлите по разработката и добива на полезни изкопаеми от астероиди и други небесни тела и бе подкрепен от представителите и на двете партии. Според члена на Комитета за наука, космос и технологии Ламар Смит, "този закон ще позволи на Америка да се задържи в челните редици на космически технологии, да създаде работни места, да намали спънките [за разработката на космическите ресурси], за насърчаване на сигурността и ще вдъхнови следващото поколение изследователи".

Добивът на космически ресурси от астероиди постепенно преминава от сферата на фантастиката в плановете на частната инициатива. През 2014 г. две американски частни компании са получили лиценз от НАСА за разработване на астероиди. Законът е добра новина за компаниите Deep Space Industries и Planetary Resources, които искат да започнат добив на полезни изкопаеми от астероидния пояс в обозримото бъдеще. Отделен въпрос е доколко тези високи цели са постижими. Но поне благодарение на новия закон няма да имат никакви правни спънки.

Освен добива на ресурси, в закона се дава правна подкрепа за частните космически компании, които ще возят космически туристи. Например туристите няма да имат право да предявяват иск за обезщетение от компаниите в случай на каквито и да било инциденти. Новият закон HR 2 262 урежда използването на частни фирми за полети до Международната космическа станция (МКС), а именно SpaceX и Boeing, а също и ангажиментите им. Законът подкрепя продължаването на поддръжката на Международната космическа станция до 2024 година.

Законът ще встъпи в сила след подписването му от президента Обама.

"Това ще помогне за развитието на вече процъфтяващата американска комерсиална космическа индустрия, особено във Флорида, където сме свидетели на невероятната трансформация на космическия център Кенеди в оживен космодрум", - заяви сенатор Бил Нелсън в изявление.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2015 в 15:15

Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра, значи е в беда. Учен да те защити от 'селските черти' и 'градските мечти', значи също, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта.

13.11 2015 в 15:08

НАСА звездите си ги нареди, други пък ги разреди. НАСА уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди. Накрая планетите ги натовари, други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата една, наречена Земя.