САЩ позволи ГМО сьомгата

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 ноември 2015 в 11:09 13081 3

За първи път в историята американската Инспекция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration - FDA) позволи употребата на генетично модифицирано месо за храна.

Експертите приемат за безопасна сьомгата AquAdvantage, получена с помощта на въвеждането на чужда ДНК.

Според прессъобщение на FDA, след задълбочено проучване FDA одобри за храна сьомгата AquAdvantage. FDA не намира никакви разлики в хранителните и биологичните свойства на ГМО сьомгата в сравнение с обикновените. Фрагментът ДНК, въведен в рибата за ускоряване на растежа й, не й причинява вреда. Но, благодарение на него, рибата наддава 2-3 пъти по-бързо от традиционната сьомга, като за отглеждането й е необходимо 25% по-малко храна.

"FDA внимателно анализира информацията за сьомгата AquAdvantage, представена от AquaBounty. Инспекцията установи, че рибата отговаря на нормативните изисквания и употребата й за храна е безопасна", - заяви директорът на Центъра за ветеринарна медицина към FDA Бернадет Дънам.

Сьомгата AquAdvantage е генетично модифицирана форма на обикновената атлантическа сьомга, проектирана и разработена от корпорацията AquaBounty Technologies. Медиите съобщават, че хормонът на растежа за нея е заимстван от най-големия вид тихиокеанска сьомга - кралската сьомга. За да се запази активността на хормона е бил използван генетичен материал на американска змиорка - също най-големият представител на семейството си.

Продуктите от генетично модифицираната сьомга се произвеждат само от една американска компания - AquaBounty Technologies - в два завода в Канада и Панама. Рибата ще бъде отглеждана във вътрешни водоеми в Канада. На резервоарите са монтирани множество бариери за предотвратяване на изтичане на риба и хайвер. Но, както е отбелязано в прессъобщението, дори ако отделни екземпляри AquAdvantage избягат, те не могат да се възпроизвеждат на свобода или да се чифтосат с океанската популация, защото са стерилни. Заявката за одобрение на компанията AquaBounty Technologies, която произвежда ГМО рибата, изчаква становище от FDA цели 12 години (от 2003 г.). Компанията започва разработката на този вид риба още през далечната 1989 година.

FDA обяви също пускането на две инструкции за етикетиране на продукти с ГМО съставки. Едното ръководство описва правилата за етикетиране на генетично модифицирани растителни продукти, а второто е посветено изцяло на AquAdvantage сьомгата и достъпните продукти от нея, включително и консерви. Инспекцията по храните и лекарствата ще инициира публична дискусия относно етикетирането на продуктите, съдържащи ГМО, в срок от 60 дни, считано от 23 ноември.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2016 в 14:35

Напротив, рипа се... иначе сега нямаше да ни има.

20.11 2015 в 17:09

Виц от в-к новинар (актуален по темата на статията):

"Учените открили, че динозаврите били интелигентни същества, с език, култура, писменост и политика, дори имали свое ООН. В хода на разкопките дори били открити записи на обръщението на президента Т. Рексов към световната общност, в което той казвал, че от тая работа с генномодифицираните шимпанзета нищо хубаво няма да излезе..."

Не се знае за добро или за лошо ... срещу Природата не се рипа!

20.11 2015 в 15:02

Прияде му се сьомга на дедо ви поп. Може ли такива новини!