САЩ трябва да готвят за космически битки, твърди американски висш военен (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 31 март 2017 в 11:01 5519 2

Заговори ли се за космически битки в ума ни се появяват филмови заглавия като "Междузвезни войни" и "Стар Трек", където подобни междугалактически войни са просто научна фантастика. Но според висш американски военен командир, Съединените щати трябва да се подготвят да воюват не само на Земята.

Вашингтон трябва ясно да покаже, че е готов и е способен да води война и в космоса, заявява висшият военен. Стратегия "подготовка без провокация" както ще защити американските космически активи, така и ще помогне да се избегне пламването на конфликти по крайната граница", смята вицеадмирал Чарлс А. Ричард (Charles A. Richard), заместник-командир на американското Стратегическо командване (USSTRATCOM).

"Също както ядрените активи възпират агресията чрез убеждаване на потенциалните неприятели, че няма изгода от нападение, ние трябва да поддържаме космическо положение, което да предава подобно стратегическо послание", заявява Ричард по време на презентация в Центъра по стратегически и международни проучвания (Center for Strategic and International Studies conference - CSIS) във Вашингтон.

"Предлагам най-добрият начин за предотвратяване на война да бъдем готови за война, затова ние трябва да направим така, че всеки да знае, че ще бъдем подготвени да водим и печелим битки на всички територии, включително космоса", заявява Ричард, цитиран от Space.com.

Съединените щати отдавна властват в космоса като изстрелват сателити и други високотехнологични съоръжения, които им дават ключови предимства на бойното поле. Но това върховенство е заплашено през последните години, заявява Ричард, като цитира съобщения, че и Китай, и Русия разработват напреднали антисателитни технологии (ASAT).

Космосът вече не е "благоприятна среда", както сме свикнали да бъде, отбелязва още Ричард. "И макар да не сме във война в космоса, не смятам, че можем да кажем, че сме и в мир. Тази ситуация в орбита е част от по-голямата борба за контрол, която се разиграва на планетата", допълва той.

"Голямото състезание между силите се завръща на масата по начин, по който не сме виждали в света от вероятно 15-20 години. Това се отнася за всички територии", отбелязва Ричард. САЩ трябва да работят за възпиране не само на конфликт, но също и на "лошо поведение" в космоса, като това на китайския тест на ASAT от 2007 г., създал 3 400 нови парчета проследими орбитални останки, обяснява още командирът.

"Целта ни е да осигурим достъп до космоса, за да може да бъде изучаван от бъдещите поколения. И докато гледаме на космоса само като на още една територия, като земята, въздуха, морето и кибер пространството, той все още е нещо специално. Все още е територия, към която хората поглеждат и мечтаят. Работа на USSTRATCOM е да помогне това да продължи по същия начин", заключава вицеадмирал Ричард.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

01.04 2017 в 15:54

Извън крилатото заключение на Ленка, по същество някой шапкар от САЩ се е размечтал за бюджет.