СЗО казва, че ООН трябва да прекласифицира марихуаната като по-малко опасна

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 февруари 2019 в 00:09 6646 0

Кредит Pixabay

Марихуаната скоро може да бъде прекласифицирана в международен мащаб, съобщава Futurism.

През 1948 г. Организацията на обединените нации (ООН) създаде Световната здравна организация (СЗО), която да служи като координиращ орган на международното здравеопазванe.

Сега агенцията препоръчва ООН да прекласифицира марихуаната в по-малко ограничителен списък за наркотиците - ход, който би могъл да има огромно влияние върху общественото здраве в световен мащаб.

Единната конвенция за наркотичните вещества

Съгласно Единната конвенция на ООН за наркотичните вещества, международен договор, който регулира производството и продажбата на някои наркотици, канабисът се посочва като наркотик от списък IV. Това е най-рестриктивният клас, запазен за дроги, които имат "особено опасни свойства".

По-рано този месец СЗО публикува нови препоръки към ООН относно класификацията на марихуаната в медицинското списание The BMJ. Според СЗО има все повече доказателства, че канабисът има медицински приложения и ООН трябва да прекласифицира растението, за да вземе предвид тези приложения.

Медицинска марихуана

Предложението на СЗО за прекласифициране на марихуаната може да бъде представено пред Комисията на ООН по наркотичните вещества веднага след като през март тази година 53 страни ще имат възможност да гласуват по нея.

Въпреки че гласуването за прекласифициране няма да доведе до законна употреба на канабис навсякъде за една нощ, това ще отбележи голяма промяна в начина, по който политическите лидери гледат на тази дрога - което би могло да окаже огромно влияние върху употребата ѝ за медицински цели.

Учените вече отбелязаха, че употребата на канабис може да се използва за лечение на много състояния - от психоза и епилепсия до сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер, но изследването на тези връзки са затруднени, като се има предвид правният статут на марихуаната.

Ако правителствата решат да преразгледат законите си за канабиса след прекласификацията на ООН, може да е по-лесно за изследователите да получат одобрение - и финансиране  - за техните проучвания за ефектите на марихуаната, което означава, че можем да видим драстично увеличение на броя на медицинските терапии на основата на канабис в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !