05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Събития по случай 30 години от Чернобилската авария

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 април 2016 в 14:30 31530

Днес, 26.04.2016 се навършват 30 години от най-голямата ядрена катастрофа в Чернобил. По-този повод се провеждат няколко събития в столицата.

Във Физическия факултет със подкрепата на "Тита Консулт" организира среща-дискусия за Чернобил.

Изложба «Светлините на Припят или сенките на Чернобил» в БАН

Българската Академия на Науките и Посолството на Украйна ще отбележат 30 години от Чернобилската катастрофа с изложба на художника Роман Гуманюк «Светлините на Припят или сенките на Чернобил». Експозицията ще бъде открита на 27 април 2016 г. (сряда) от 17.30 ч. във фоайето на БАН на ул. «15 ноември» №1.

Картините от изложбата показват апокалиптичния свят на Чернобил с неговите руини, опустошение, тъга, отхвърляне и мистичен страх. Художникът създава у зрителя ефект на присъствие на мястото на събитието. Той рисува, използвайки скици, направени на място, и впечатленията и чувствата, които изпитва след посещение в зоната на отчуждение в Чернобилската АЕЦ. "В картините си показвам, че светлините в празния град вече не светят. А светлините на Припят, това са сенките на Чернобил» – така авторът обяснява названието на изложбата.

Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в Киргизстан в град Бишкек. Прадядото на Роман е от Украйна. Художникът твори в различни направления, но темата «Украйна», неговата историческа родина, е особено близка на автора. Той вече има 24 персонални изложби, а негови картини са изложени в музеи и галерии в Киргизстан, Украйна, Казахстан, Беларус, България, Франция, САЩ и Италия. Награден е с орден «Чест и уважение» за серията картини за чернобилската катастрофа от Съюз Чернобил в Украйна, както и с паметен медал "25-тата годишнина от Чернобилската катастрофа" от Съюз Чернобил в Киргизстан.

"Грийнпийс"

"Грийнпийс" отбеляза 30-годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил като прожектира послания в подкрепа на оцелелите върху саркофага на разрушения реактор.

Прожектираните образи са портрети от фотографа Рорърт Нот с надписи: "30 години след Чернобил - никога повече", "Чернобил: безкрайно страдание" и "Спрете ядрената енергия".Етикети:Чернобил

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.