Събития по случай Деня на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 април 2016 в 07:00 9272 0

Темата тази година за Деня на Земята е „Дървета за планетата Земя. Нека ги посадим“. Целта е да се увеличи броя на посадените дървета в света като за 50-тата годишнина на празника през 2020 да бъдат засадени 7,8 милиарда дървета - за всеки жител на планетата.

Всяка година светът отбелязва Денят на Земята - 22 април. Този ден не е само празник, но и ден на отговорност пред нашата планета, отговорност и пред хората, които я населяват сега и ще я населяват в бъдеще. 

На този ден в столицата и в страната се организират разнообразни събития, напомнящи колко е важно опазването на природата.

Предизвикателство на Пандата в Музейко 

Пандата е символ на световната организация WWF и в Деня на Земята ще играе с децата в музея, научайки ги как да пазят околната среда под формата на игра и задачки, които ще им създадат полезни навици.

Предизвикателството на Пандата в Музейко се състои от 6 поредни задачи. В тях могат да се включат ученици на възраст от 7 до 18 години от цялата страна. Искаме да ги насърчим активно да опазват околната среда, като сами намират информация по зададените теми. За да се справят по-бързо и по-добре, ще трябва да включват семейството и приятелите си и да сформират собствен екип.

Повече информация на фейсбук страницата на събитието.

Изложба "Голямото завръщане"

Изложба "Голямото завръщане" се открива на 22 април от 18:30  в Регионалния природонаучен музей, Пловдив.

В продължение на месец жителите и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с експозицията, която е организирана от Зелени Балкани, Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове в България и Природонаучния музей, Пловдив. Зелени Балкани работи по серия проекти за реинтродкции на белошипа ветрушки, лешояди и ловен сокол, като значима част от тези дейности са подкрепени от програма LIFE на Европейския съюз.

Всички видове растения и животни, които са обект на подобни проучвания и дейности, са показани в изложбата. Тя поставя акцент върху проблема за ролята на художникът, който се стреми към намирането на баланс и хармония между необходимото точно следване на натурата и своя собствен артистичен подход. В нея са събрани голям брой илюстрации, публикувани в научни издания, плакати, брошури и други информативни материали, както и нови, непоказвани до сега произведения. Показани са работи на съвременни български илюстратори, поставили основите на научната илюстрация у нас. Редом с тях са представени и техни по-млади последователи, чиито принос в същата област вече е не по-малък.

Източник: Зелени Балкани

Дни на отворените врати в Геологическия институт при БАН

На 21 и 22 април 2016 г. (четвъртък и петък) в Геологическия институт при Българската академия на науките се организират Дни на отворените врати в рамките на честването на Световния ден на Земята.

Инициативата ще започне със семинар и откриване на лаборатория ”Подготовка на проби за специализирани научни изследвания”. 

На 22 април от 13.30 ч. до 15.00 ч. посетителите на Геологическия институт ще имат възможност да се запознаят с дейността на института, да разгледат колекцията от фoсили, минерали и скали, открити на територията на България, както и изложбата "Картографското богатство (атласи) на библиотеката в Геологическия институт". От 15.00 ч. до 16.30 ч. са предвидени академични публични лекции за всички, които се интересуват от инженерногеоложка оценка на скални масиви, геохимични изследвания на хидротермално променени скали и сеизмична инверсия.

Институтът се намира на ул.„Акад. Георги Бончев“, бл. 24 (Комплекс на БАН, 4-ти км). Програмата на мероприятието можете да намерите тук

„Семинар по екология – 2016” с международно участие

На 21 и 22 април 2016 г., в Заседателната зала на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) на ул. "Ю. Гагарин" № 2 в София ще се проведе ежегодният "Семинар по екология - 2016" с международно участие. Семинарът е организиран от секция "Биология" към Съюза на учените в България и ИБЕИ-БАН.

Залегналите в тематиката на семинара актуални екологични проблеми дават възможност за изява на студенти, докторанти, млади и изявени учени, и подпомагат обмена на знания, информация и създаване на нови контакти.

Основни тематични направления:

  • Биологично разнообразие и консервационна биология.
  • Биотични и абиотични въздействия върху живата природа и механизми на адаптация.
  • Екосистемни изследвания, услуги и екологично земеделие.
  • Ландшафтна екология.
  • Екология и образование.
  • Други кореспондиращи направления.

Допълнителна информация, покана и официалната програма са качени на страницата на ИБЕИ-БАН.

Дирекция „Национален парк Рила” ще отбележи Деня на Земята- 22 април с разнообразни инициативи

На 21 април с еко-поход започват инициативите, посветени на Деня на Земята, организирани от Дирекцията на „Национален парк „Рила“ и РИОСВ-Благоевград. В похода ще участват деца от четвърти клас на Трето основно училище „Димитър Талев“ - Благоевград. Те ще научат повече за Международния ден на Земята, за зеленото богатство на Югозападна България и за биологичното разнообразие и забележителности на Национален парк Рила и резерват „Парангалица” от специално подготвени презентации и беседа. Походът ще завърши с екоигри и викторина с много награди в м. Карталска поляна.

На 22 април от 9 до 17 ч. в Посетителския център на Национален парк „Рила“ в Паничище ще се проведе Ден на отворените врати. Всички желаещи могат да се запознаят с дейността на парковата дирекция и природата в парка. Същият ден от 10.30 ч. в Обединен детски комплекс – Благоевград с презентация и беседа членовете на Ученическия клуб „Приятели на Национален парк Рила” към детския комплекс ще се запознаят с животните, растенията и резервати на Парк „Рила“, както и с дейностите по опазването му.

От 25 до 28 април ще се проведе образователна екологична програма за Национален парк „Рила“ в Посетителския център на „НП Рила” в Паничище с ученици от Шесто СОУ „Иван Вазов“ - Благоевград. Ще има интерактивни занимания за дивите животни и растения, за резерватите и забележителностите на парк „Рила“ .

На 27 април в Националния дворец на децата в София ще се проведе Националното състезание за ученици от V до VІІІ клас „Природата – наш общ дом“. В него ще участват експерти от парковата дирекция и членове на ученическия клуб „Приятели на Национален парк Рила” при ОДК – Благоевград, които се подготвили презентации, свързани с „Биосферен резерват Парангалица“ и „Опазването на въздуха от замърсяване“. Инициативата се провежда за четвърта поредна година, а през 2013 г. и 2015 г. клубът бе отличен с второ и трето място в екологичното състезание. Източник: Дирекция „Национален парк Рила”.

Дирекцията на Природен парк "Беласица" - Петрич

Дирекцията на Природен парк "Беласица" към Изпълнителната агенция по горите ще отбележи Деня на Земята - 22 април, с празник в гр. Петрич,съобщиха от парковата дирекция в село Коларово.

Честването в петък е с начален час 9.00 и се организира съвместно с неправителствената организация "Млад планинар", община Петрич, Историческия музей в града, Българска фондация "Биоразнообразие" и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Благоевград. Засаждане на дръвчета ще предшества презентациите, посветени на Деня на Земята, и занимателните дейности за децата на площад "Македония" в Петрич. На централния градски площад ще бъде подредена и изложба от творби на тема "Ние и Земята". Прояви по случай международния ден ще има на 22 април от 13 часа и в петричкото село Габрене. Източник: БТА


ОДЗ „Щурче” и ПП „Шуменско плато” ще отбележат заедно Деня на Земята

Денят на Земята - 22 април, ще бъде отбелязан съвместно от ОДЗ „Щурче" - Шумен и дирекцията на Природен парк „Шуменско плато". Инициативата е озаглавена „Гората във фолклора и ритуалите".

Събитието се посвещава и на първата годишнина от обявяването на ОДЗ „Щурче" за екоучилище от Международната фондация за екологично образование - FEE.
През изминалата година децата и учителите от ОДЗ „Щурче" работиха по проект „Фолклорни интерпретации на еко тематика - гората във фолклора и ритуалите". Те посетиха природния парк, запознаха се с растителния и животински свят, събраха природни материали, от които изработиха красиви приложни творби.

Заключителната част от проекта ще бъде представена пред родители и обществеността от 17:00 часа на 22 април в Административно-информационния център на парка в местноста „Кьошкове" и ще бъде съпътствана от изложба на детски рисунки, посветени на легенди и приказки за гората. Източник: Darik news

Басейнова дирекция организира почистване в „Кайлъка" в Деня на Земята

Басейнова дирекция „Дунавски район" организира почистване в парк „Кайлъка" в Деня на Земята - 22 април. Предвидено е акцията да започне в 13:00 ч. и да бъдат почистени отпадъците в района между езерото и басейните.

През тази година мотото на кампанията за Световния ден на Земята е „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим." През седмицата в Плевен се проведоха няколко инициативи със засаждане на дървета, подкрепени от Басейнова дирекция „Дунавски район". Източник: Darik news

Инициативи на РИОСВ-Пловдив по повод Световния ден на Земята

По повод Световния ден на Земята – 22 април РИОСВ-Пловдив инициира засаждане на 40 дръвчета в 8 училища и детски градини в Пловдив. Кампанията продължава до 22 април. В дворовете на учебните заведения в града ще бъдат засадени фиданки от кедър, сребролистна липа, пауловния и албиция. Идеята е да се приобщят децата към каузата за опазване на природното наследство и да се създадат навици за съхранение на околната среда. Първото учебно заведение, в което бяха засадени дръвчета е ЕГ „Иван Вазов“. Още 10 дръвчета подари РИОСВ – Пловдив на ЦДГ „Мирослава“ и СОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Инициативата продължава на 20 и 21 април в ЦДГ „Люляк“, ОУ „Елин Пелин“ и Професионалната гимназия по машиностроене под мотото „Дървета за планетата Земя. Нека ги посадим!“. Източник: Агенция "Фокус"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !